27. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Český trh s elektřinou v roce 2020: domácnosti trend neobrátily

Vedení vysokého napětí
Vedení vysokého napětí (kredit DoE, volné dílo)

Výroba elektřiny v Česku byla v roce 2020 nejnižší za 18 let. Činila 81,4 terawatthodiny (TWh), meziročně o 6,4 procenta méně a nejméně od roku 2002. Pětiletého minima pak v loňském roce dosáhla celková spotřeba elektřiny, která se meziročně snížila o 3,5 procenta na 71,4 TWh, ukazují údaje Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Šlo jednoznačně o dopad pandemii koronaviru. Nasvědčuje tomu nejen samotný pokles, ale i jeho rozdělení. Jeden segment totiž zasažen nebyl: v případě domácností nastal naopak podstatný meziroční nárůst o 4,7 procenta. Domácnosti si dokonce připsaly rekordní výši spotřeby za více než dvě dekády, vyšší hodnoty naposledy dosáhly v roce 1996. Nicméně na celkové spotřebě se domácnosti podílejí pouze jednou pětinou, obecný trend proto nemohly zvrátit.

Výroba elektřiny v ČR v letech 2008 až 2020
Výroba elektřiny v ČR v letech 2008 až 2020 (data ERÚ)

„Podnikatelé na hladině nízkého napětí spotřebovali elektřiny meziročně o 2,9 procenta méně, tedy nejméně za posledních šest let, na hladině vysokého napětí o 7,6 procenta méně a nejméně za posledních 11 let a na hladině velmi vysokého napětí o 6,6 procenta méně a nejméně za posledních pět let,“ komentoval výsledky mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Ve výrobě zaznamenaly podle úřadu nejvyšší pokles klasické parní elektrárny, které vyrobily proti roku 2019 o 15 procent elektřiny méně. Podstatně více naopak vyprodukovaly paroplynové elektrárny nebo přečerpávací vodní elektrárny. Nižší poptávka po elektřině podle něj se podepsala i na objemu vývozu. Export se snížil o více než pětinu na 10,2 TWh.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata