29. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Bateriová exponenciála u sousedů

Wallbox
Wallbox (kredit Marco Verch)

Německo začíná exponenciální růst v počtu domácích solárních systémů spojených s bateriemi. Již třetí rok za sebou se jejich počet zvýšil zhruba o polovinu, uvedla německý oborový spolek Bundesverband Solarwirtschaft. Na konci roku 2020 tak u našich sousedů mělo takových sestav být v zemi véce než čtvrt milionu.

Rok 2020 byl dokonce nadprůměrně přiznivý. Počty pořízených fotovoltaických systémů se meziročně zvýšili o 100 procent. Zhruba každá druhá domácnost z nich investovala do solární baterie, aby mohla využívat vyšší část vyrobené solární energie pro vlastní spotřebu. Stále častěji je podle průzkumům důvodem nabíjení elektromobilů.

Celkem si tak loni v Německu baterie popřídilo podle odhadů BSW přibližně 88 tisíc domácností. Celkový počet solárních systému s akumulátory se tak zvýšil na přibližně 270 tisíc.

Solární systémy spojené s akumulací energie jsou také čím dál zajímavější pro firmy. Od začátku roku mohou provozovatelé solárních systémů totiž novým způsobem šetřit. Výrazně, na trojnásobek, se zvýšil limit energie, kterou mohou spotřebovat bez toho, aby museli platit příspěvek na provoz obnovitelných zdrojů. Letos tak mohou firma nově spotřebovat 30 MWh, za které nezaplatí příplatek pro rok 2021 zastropováný na 65 EUR/MWh.

Což dává novou motivace investovat do baterií majitelům starších fotovoltaik, kterým už vypršela garantovaná 20letá podpora. Pro provozovatele těchto systémů je z ekonomického hlediska nejvýhodnější využít co nejvíce energie pro vlastní spotřebu. Podle informací BSW vyprší do roku 2030 podpora půl milionu solárních energetických systémů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata