25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

3M běží ve střední Evropě pouze na zelenou elektřinu

Centrum 3M v polské Vratislavi
Centrum 3M v polské Vratislavi (kredit 3M)

Od začátku letošního roku odebírají všechny polské továrny a kanceláře společnosti 3M elektřinu ze 100% obnovitelných zdrojů. Zelená energie se v polských závodech 3M použije k výrobě více než 12 tisíc produktů. Přechod na obnovitelné zdroje energie umožní společnosti výrazně snížit uhlíkovou stopu a emise oxidu uhličitého.

3M je od roku 2019 členem RE100, globální iniciativy pro udržitelný rozvoj vytvořené neziskovou organizací The Climate Group. Ta sdružuje společnosti, které si kladou za cíl využívat 100% obnovitelnou energii a snížit emise CO2 v ovzduší. Firma se zavázala, že do roku 2050 budou všechny její světové centrály využívat elektřinu z obnovitelných zdrojů. Na základě zelené strategie společnosti 3M se také předpokládá, že do roku 2025 bude tvořit podíl obnovitelné energie odebíraný ve všech pobočkách 3M nejméně 50 %.

Jedno z největších výrobních center 3M na světě se nachází v polské Vratislavi. Významné jsou také závody v Rabce a Janinově. Centrum globálních služeb a 3M Poland se nachází v Kajetanech poblíž Varšavy. 3M vyrábí přes 12 tisíc různých produktů pro automobilový, farmaceutický, zdravotnický, potravinářský, elektronický, spotřební a letecký průmysl, které se od nynějška budou vyrábět s pomocí zelené energie.

Společnost podepsala smlouvu na nákup elektřiny z obnovitelných zdrojů pro všechny lokality v Polsku. Energie pochází polských z větrných a solárních farem. Záruku původu dodávky zelené energie vydává výrobcům polský Energetický regulační úřad. Objem zelené energie dodávané do polských továren a kanceláří společnosti 3M bude činit přibližně 60 gigawatthodin ročně. Využití zelené elektřiny vyprodukuje v porovnání s uhelnou energií o 47 000 tun CO2 méně. Tolik oxidu uhličitého by muselo 700 tisíc stromů čistit 10 let.

I v Česku 3M používá energii z obnovitelných zdrojů. 3M v České republice sice nemá žádný ze svých výrobních provozů, ale její kanceláře v pražském byznys parku na Chodově odebírají podobně jako kanceláře a továrny v Polsku pouze certifikovanou, 100% ekologicky vyrobenou elektřinu v rámci produktu Energie EKO Gold od Pražské energetiky.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata