19. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Kdy se bude prodávat více elektromobilů než klasických aut?

Dobíjení elektromobilu (foto Ivan Radic)
Dobíjení elektromobilu (foto Ivan Radic)

Podle nové studie budou představovat více než polovinu všech prodaných vozů ještě před rokem 2033. Přísnější předpisy a rostoucí zájem totiž výrazně zvyšují poptávku po bezemisních dopravních prostředcích.

Alespoň to předpokládá poradenská společnost Ernst & Young, podle kterého prodej elektromobilů převýší během příštích dvanácti let prodej vozů na fosilní paliva v Evropě, Číně a USA, tedy největších automobilových trhů na světě. A do roku 2045 klesne podíl prodeje automobilů bez elektromobilů na méně než 1 % celosvětového trhu s automobily, odhaduje model společnost Ernest Young.

Přísné vládní mandáty v boji proti změně klimatu jsou hnacím motorem poptávky v Evropě a Číně, kde výrobci automobilů a spotřebitelé čelí rostoucím finančním sankcím za prodej a nákup tradičních automobilů na benzinový a naftový pohon. Ernest Young vidí Evropu jako lídra v přechodu na elektrický pohon, přičemž do roku 2028 budou modely s nulovými emisemi převyšovat všechny ostatní pohonné systémy. V Číně tento bod zlomu nastane v roce 2033 a v USA v roce 2036, odhaduje předpovědní model.

Spojené státy zaostávají za ostatními předními světovými trhy, protože během vlády prezidenta Donalda Trumpa došlo ke zmírnění předpisů na spotřebu paliva. Od lednového nástupu do funkce se prezident Joe Biden znovu připojil k Pařížské klimatické dohodě a navrhl vynaložit 174 miliard dolarů na urychlení přechodu na elektromobily, včetně instalace půl milionu dobíjecích stanic po celé zemi.

„Regulační prostředí Bidenovy administrativy považujeme za velký přínos, protože má ambiciózní cíle,“ řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg Randy Miller, globální lídr společnosti EY pro pokročilou výrobu a mobilitu. „Vývoj v Americe bude mít efekt na celý zbytek světa.“

Přitažlivější

Roste také zájem spotřebitelů o elektromobily, od žádaného Modelu 3 společnosti Tesla až po nové elektrické modely, které přicházejí od starších výrobců automobilů, jako je bateriový nákladní automobil Hummer společnosti General Motors Co. a pickup F-150 Lightning společnosti Ford Motor Co. Podle poradenské společnosti AlixPartners investice světových výrobců automobilů do bateriových modelů nyní dosahují 230 miliard dolarů.

„Na trh přichází mnoho dalších modelů, které jsou pro spotřebitele mnohem atraktivnější,“ řekl Miller. Když se k tomu přičtou státní pobídky na prodej elektromobilů, podle Millera jsou pohromadě všechny nutné ingredience k rychlému nárůstu poptávky po elektrických vozech.

Studie Ernest Yroung také předpokládá, že k rozšíření elektromobilů přispěje generace mileniálů, kterým dnešních dvacátníků až třicátníků. Tato skupina spotřebitelů kvůli koronavirové pandemii odmítají sdílené jízdy a veřejnou dopravu a ve větší míře se hlásí k vlastnictví automobilu. Podle průzkumů až 30 % z mileniálů chce řídit elektromobil, uvedl Miller. „Vidíme u miliniálů jednoznačně větší příklon k tomu, že si chtějí koupit elektromobil,“ řekl Miller.

Zavádění vozidel na baterie navíc urychluje kombinace vládních pobídek k nákupu elektromobilů a navrhovaných zákazů spalovacích motorů ve městech.

Předpokládá se, že Evropa bude mít vedoucí postavení v objemu prodeje elektromobilů až do roku 2031, kdy se největším světovým trhem pro elektromobily stane Čína.

Analýza tak odhaduje, že že vozidla poháněná benzinem a naftou budou v roce 2025 stále tvořit přibližně dvě třetiny nově registrovaných osobních vozidel. Proti roku 2020 to bude však představovat pokles o 12 procentních bodů. Do roku 2030 budou podle předpovědi Ernest Young automobily bez elektrického pohonu tvořit méně než polovinu všech registrací osobních vozidel.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata