28. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Tři čtvrtiny Němců kvůli klimatu jsou ochotni se omezit

New York po hurikánu Sandy v roce 2012 (foto Dan Nguyen/CC BY 2.0)
New York po hurikánu Sandy v roce 2012 (foto Dan Nguyen/CC BY 2.0)

Tři čtvrtiny Němcků (74 %) je ochotna změnit svůj životní styl, aby pomohla k zabránění globálního oteplování, skutečné změny životního stylu však zatím provedlo jen minimum z nich. Ukázal to průzkum mezi 1000 spotřebiteli, který si nechala zpracovat společnost Stiebel Eltron, výrobce topné techniky.

Naprostá většina německých občanů se obává, že v důsledku změny klimatu bude stále častěji docházet k extrémním projevům počasí. 79 % účastníků průzkumu uvedlo, že varování vědců před klimatickými změnami jsou správná, a 83 % uvedlo, že cíl energetické transformace spočívající v drastickém snížení emisí CO2 je „důležitý nebo velmi důležitý“.

Pokud však jde o skutečné změny v rozhodnutích týkajících se životního stylu, jako je omezení létání, přechod z automobilů se spalovacím motorem na elektromobily nebo výměna starých olejových topných systémů za nové alternativy šetrné k životnímu prostředí, pouze 13 % respondentů uvedlo, že jednali v souladu s požadavky na opatření v oblasti klimatu.

64 % respondentů je pro zavedení zpoplatnění CO2, které by zdražilo využívání ropy a plynu v sektoru vytápění. 63 % respondentů chce zakázat nové systémy vytápění topným olejem a 53 % je pro zákaz nových systémů vytápění plynem.

Německá veřejnost stále častěji staví opatření v oblasti klimatu na první místo svých politických priorit a nadále výrazně podporuje přechod na nízkouhlíkové a bezjaderné hospodářství. Nicméně odpor obyvatelstva k rozvoji přenosové soustavy a větrných elektráren na pevnině je pro německou energetickou transformaci znepokojivý a vede k jejímu zpomalení.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata