25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Miliardář chce stavět utopické chytré město v poušti. Další?

Vize města Telosa (foto cityoftelosa.com)
Vize města Telosa (foto cityoftelosa.com)

Pokud miliardář Marc Lore dosáhne svého, mohlo by v americké poušti vzniknout nové udržitelné město, ve kterém by nakonec žilo 5 milionů lidí.

Zakladatel společností Diapers.com a Jet.com v září oznámil plány na novou futuristickou metropoli nazvanou Telosa. Návrh města zahrnuje 600 čtverečních kilometrů. Pro srovnání, velká Praha má rozlohu téměř přesně 500 km2. Kromě „proti suchu odolného vodního hospodářství“, počítá s ekologickou architekturou a výrobou energie. Místo zatím nebylo vybráno. Ve jsou Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas nebo oblast Apalačského pohoří na východě USA.

Lore není zdaleka prvním magnátem, který si vysnil nové město. Bill Gates a jeho partneři v roce 2017 zveřejnili plány na chytré město v Arizoně. Zatím nestojí. Rok poté oznámil rapper Akon chytré město v Senegalu. Základy „města budoucnosti“ společnosti Toyota byly v Japonsku položeny v únoru. Dokonce i Walt Disney před svou smrtí v roce 1966 slavně plánoval „město zítřka“ nazvané EPCOT.

Stavba města od nuly v poušti však přináší celou řadu výzev, zejména pokud se má jednat o udržitelný projekt. Města se v blízkosti vodních zdrojů nestaví bezdůvodně. „Stavět město v poušti je, co se týče udržitelnosti, docela velká výzva. Poušť je horká. Vody je málo,“ okomentoval nápad pro server smartcitiesdive.com Zhihua Wang, docent na Škole udržitelného inženýrství a zastavěného prostředí Arizonské státní univerzity. ŽIje ve Phoenixu a zabývá se výzkumem udržitelných měst, zejména těch v pouštích. „Nové město v poušti Stavba nového města v poušti by se určitě potýkala se všemi problémy, kterým v současnosti čelíme tady ve Phoenixu.“

Je stavba od nuly řešení?

Vybudování nového města znamená, že doprava a zdroje by mohly být dražší, protože stávající města si již nárokují nejlepší lokality. Nové město na druhou stranu může využít zkušeností stávajících metropolí, aby se stalo udržitelnějším. Může se vyhnout chybám a zátěži minulého vývoje, ze kterého se řada měst nemohou dost dobře vymanit. Alespoň ne bez astronomických nákladů. 

V pouštním prostředí bude o případné udržitelnosti rozhodovat přístup k vodě. Hluboké zásoby podzemní vody, na které spoléhá řada komunit v suchých oblastech, není dlouhodobě udržitelný zdroj. Alespoň pokud tedy se zásoby v těchto vrstvách nedoplňují stejným tempem, kterým se vyčerpávají. 

V některých pouštních oblastech lze jako zdroj využít odsolenou mořskou vodu. Ta je například hlavním zdrojem pitné vody v Dubaji. Tento proces je však energeticky náročný. Pokud mají být splněna kritéria udržitelnosti, musí tedy zdroj energie musí mít velmi nízkou uhlíkovou stopu. Menším problémem je i likvidace vzniklé solanky. 

V některých oblastech světa se ovšem města v každém případě musí naučit žít jinak. Americká federální vláda například minulý měsíc vyhlásila první nedostatek vody na řece Colorado. To znamená, že někteří arizonští zemědělci budou příští rok čelit omezení dodávek vody a očekává se, že v roce 2023 by dodávky mohly zcela skončit. 

České republiky se tento problém v podstatě netýká, nebo jen v malé míře, ale jinde je trh pro takový řešení ohromný. V řadě případů by stavba na “zelené louce” mohla být menší problém než modernizace stávající infrastruktury. 

Totéž může platí pro chytrá města. Například společnost Sidewalk Labs společnosti Alphabet ukončila v roce 2020 svůj projekt chytrého města v Torontu. Projekt podle některých odborníků selhal právě proto, protože Sidewalk Labs plánovala stavět v rámci existujícího města. Na druhou stranu, ze zcela stejného důvodu je důležité pracovat na modernizačních řešeních. Velká část světa jinou možnost mít ani nemá. 

Někteří američtí zastánci myšlenky “chytřejších” měst také doufají, že Telosa se v USA stane pozitivním příkladem. Tato země v řadě ohledů totiž zaostává za zbytkem světa. Infrastrukturní výdaje jsou v USA nižší než v řadě jiných zemí OECD. 

Jednoduchá odpověď na otázku, zda podobné Utopie mají nějaký smysl tedy neexistuje. 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata