28. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Vítězem soutěže Startup World Cup & Summit se stala česká firma Tatum

(Foto: SWCSummit)
(Foto: SWCSummit)

Celoevropským vítězem soutěže Startup World Cup & Summit, jejíž finále se uskutečnilo 6. října v Praze, se stal český blockchainový startup Tatum. Spolu s vítězstvím získal i finanční odměnu ve výši 500 000 USD, kterou může použít jako investici do dalšího rozvoje. Současně se také kvalifikoval do celosvětového finále, které se uskuteční v americkém Silicon Valley,

Firma Tatum do finále postoupila společně s další českou startupovou společností Readmio z regionálního kola soutěže, kterého se zúčastnily startupy ze zemí V4 o den dříve.

V celoevropském finále se utkalo celkem 9 startupů, které zvítězily v regionálních kolech soutěže Startup World Cup & Summit. Startup Tatum zaujal porotu svojí uživatelsky velmi přívětivou platformou pro vývoj blockchainu. Tato platforma vytváří jednotný rámec pro více než 40 blockchainových protokolů.

Druhý český finalista, startup Readmio, získal cenu publika. Readmio vyvinul mobilní aplikaci, která v reálném čase pomocí strojového rozpoznávání řeči obohacuje čtení pohádek o zvuky, které dokreslují atmosféru.

„Do regionálního kola V4 letos dorazilo přes 400 přihlášek. Z nich jsme vybrali 12 finalistů, kteří se v prostorech pražského HubHubu utkali před osmičlennou porotou zkušených investorů. Každý startup měl na své představení 4 minuty, poté následovaly ještě další 4 minuty doplňujících otázek od porotců,“ přiblížil princip startupové soutěže ředitel SWCSummitu Tomáš Cironis.

O vítězi bylo jasno ihned, mezi porotci panovala okamžitá shoda. „Velká část společnosti blockchainům sice nerozumí, ale jejich potenciál je ohromný. Tatum nabízí nástroj, který vytváření blockchainů revolučním způsobem zjednodušuje, a tím je zpřístupňuje mnohem většímu počtu firem. Navíc je tento startup ve fázi, kdy už jeho řešení reálně funguje a je ověřeno v praxi,“ vysvětlil důvody vítězství člen poroty Adam Kočík z J&T Ventures.

O druhém postupujícím se naopak porotci radili desítky minut. Nakonec se rozhodli udělit divokou kartu projektu, který má potenciál „změnit ve společnosti něco k lepšímu“. Toto kritérium podle nich nejlépe splnil startup Readmio, který svou mobilní aplikací chce motivovat rodiče, aby trávili víc času se svými dětmi vyprávěním pohádek. V budoucnu by pak aplikace doplňující příběhy zvukovými efekty mohla přispívat i ke vzdělávání a přibližování složitějších témat.

Na závěr celé akce se z Kalifornie připojil spoluzakladatel Applu Steve Wozniak, který se dnes velmi aktivně věnuje investování do mladých a nadějných technologických projektů. Vedle Steva Wozniaka na Startup World Cup & Summitu vystoupila také světově uznávaná pedagožka a novinářka Esther Wojcicki – často přezdívaná „kmotra Silicon Valley“. Je autorkou bestselleru o výchově úspěšných lidí a mimo jiné mentorovala i dceru Steva Jobse.

Dalším významným řečníkem Startup World Cup & Summitu byl Kyle Corbitt, prezident Y Combinatoru, jednoho z největších startupových inkubátorů na světě. Jeho softwarová aplikace pomáhá svést dohromady ideální startupové společníky.

Do kosmických témat pak diváky zavedla Fiammetta Diani – žena, která má v Agentuře Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) na starosti rozvoj trhu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata