29. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Chemický obr BASF cílí na udržitelný vodík

Výroba vodíku v areálu společnosti BASF (Kredit: BASF)
Výroba vodíku v areálu společnosti BASF (Kredit: BASF)

Je nepochybné, že význam vodíku coby zdroje energie bude nadále jen růst. Ekologicky šetrné výrobě vodíku se aktivně věnuje i německý chemicko-technologický gigant BASF. Ten nyní pracuje na zdokonalování dvou nízkoemisních procesů a ve vodíku spatřuje jeden z nástrojů k dosažení klimatické neutrality do roku 2050.

„Zaměřujeme se na získávání vodíku z metanu a elektrolýzou vody za pomoci obnovitelné energie. Kvůli výrazně nižší spotřebě elektřiny a vody má prioritu pyrolýza metanu, označovaná jako tyrkysový vodík,“ vysvětluje Filip Dvořák, generální ředitel společnosti BASF Česká republika.

Společnost BASF v této technologii spatřuje jeden z klíčů k bezemisní výrobě základních chemikálií, jež odpovídají za 70 % emisí chemického průmyslu. Na cestě k šetrné výrobě vodíku již BASF ve svém výrobním závodě v německém Ludwigshafenu dokončila zkušební zařízení pro nové procesy pyrolýzy metanu. Po úspěšném absolvování pilotních testů BASF předpokládá zavedení pilotního provozu. Nasazení této inovace v průmyslovém měřítku společnost očekává po roce 2030.

„Budoucí aplikace klimaticky šetrného vodíku závisí nejen na technické proveditelnosti, nýbrž i na ceně a dostupnosti zelené energie. Tempo rozvoje obnovitelných zdrojů tak spolurozhodne o tom, bude-li v příštím desetiletí projekt připraven pro plošné uvedení na trh,“ doplňuje Filip Dvořák. V zájmu zajištění dostatečného množství energie z obnovitelných zdrojů proto BASF provádí rozsáhlé investice. Například pro zásobování svého hlavního závodu v Ludwigshafenu plánuje ve spolupráci s RWE vybudovat pobřežní větrnou elektrárnu o předpokládané kapacitě 2 GW. Tyto plány by mohly znamenat snížení produkce CO2 o přibližně 3,8 milionu tun ročně, z čehož 2,8 milionu tun by eliminovala přímo společnost BASF v Ludwigshafenu. Vedle toho se BASF podílí také na výstavbě větrného parku Hollandse Kust Zuid s odhadovanou kapacitou 1,5 GW.

Ve spolupráci se společností Siemens Energy navíc BASF v Ludwigshafenu zkoumá možnosti výstavby vodního elektrolyzéru s kapacitou 50 MW pro bezemisní výrobu vodíku z vody a elektrické energie. Takto získaný vodík má najít využití především v závodě BASF, v omezené míře se bude používat také pro dopravu v metropolitním regionu Rýn-Neckar.

Součástí úsilí BASF o minimalizaci emisí je rovněž zajišťování kapacit pro ukládání CO2. V Antverpách, kde se rovněž nachází závod BASF typu Verbund, se chce společnost zapojit do jednoho z největších projektů pro ukládání CO2 v Severním moři. V rámci konsorcia Antwerp@C spolupracuje BASF na uskladnění emisí o objemu více než 1 milionu tun CO2 ročně. Konečné rozhodnutí o této investici má padnout v příštím roce.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata