24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Popelnice má hlídat umělá inteligence. Města tím prý ušetří

Popelnice (foto Michael Coghlan/CC 3.0)
Popelnice (foto Michael Coghlan/CC 3.0)

Floridské Miami instaluje do městských popelnic „chytré“ kamery, které měří a třídí odpad. Tato iniciativa by mohla snížit náklady na svoz odpadu o předpokládaných 30-40 % a zvýšit míru recyklace.

Údaje z tohoto počátečního nasazení budou základem pro návrh individuálního programu měření odpadu pro všechny městské budovy a soukromé podniky v Miami, uvádí se v prohlášení města.

Kamery společnosti Compology budou několikrát denně snímat vnitřek popelnic v městských budovách, na policejních a hasičských stanicích a v parcích a měřit, kolik odpadu se v nich nachází a jakého druhu.

Analýza snímků pomocí umělé inteligence (AI) ukáže, jak je popelnice plná, jak je plná při svozu a jak se její naplnění v čase mění. To by mělo umožnist efektivnější svoz odpadu. Dále systém identifikuje odpad, který by neměl být v recyklaci, nebo odpad, který byl nesprávně uložen – například nerozložené krabice. To může městu umožnit, aby lépe cílilo vzdělávací či osvětové kampaně či informovalo občany jinak.

Systém by měl také pomoci nejen v Miami, ale i ve zbytku Spojených států zvýšit poměrně mírou recyklace. Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) bylo z 292,4 milionu tun tuhého komunálního odpadu vyprodukovaného Američany v roce 2018 recyklováno 69 milionů tun a 25 milionů tun bylo kompostováno, což odpovídá 32,1% míře recyklace a kompostování (v ČR se vytřídí cca 75 % obalového odpadu a necelých 40 % komunálního odpadu). Mnoho recyklovatelných odpadů se znečistí, když jsou předměty umístěny do nesprávného kontejneru, a musí být odeslány na skládku.

Kromě snížení nákladů si město slibuje od zavádění chytrých kamer také snížení emisí oxidu uhličitého (kvůli úspoře cest popelářů), snížení dopravní zátěže, hluku a černého skládkování.

Šablona pro města

„Technologie společnosti Compology snižuje počet kilometrů, které musí popelářské vozy ujet, a pomáhá zlepšit množství materiálu, který lze recyklovat – aby se nedostal na skládky,“ řekl komisař města Miami Ken Russell, který vedl iniciativu za zavedení společnosti Compology v Miami. „Modernizací našich procesů sběru odpadu můžeme snížit ekologickou stopu města a zároveň ušetřit peníze daňových poplatníků. Je to výhra pro všechny.“

„Přijetí inovativní technologie městem Miami slouží jako vzor pro to, jak mohou obce efektivněji nakládat s odpadem a dosáhnout tak udržitelnosti i úspory nákladů,“ dodal Jason Gates, generální ředitel společnosti Compology. „Společnost Compology je odhodlána udělat vše, co je v našich silách, abychom podpořili komisaře Russella, starostu Suareze a město Miami v jejich vizi chytrého a ekologického hospodaření tím, že snížíme provoz kamionů a pomůžeme odklonit odpad ze skládek, které jsou třetím největším zdrojem emisí metanu ve Spojených státech.“

V květnu společnost Compology vyhlásila program Clean and Green City Grants, v jehož rámci poskytuje 25 městům bezplatný 90denní pilotní provoz své technologie. Zatím se to týká jen měst v USA, ovšem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata