25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Ropný obr Shell spojil síly s Norsk Hydro. Cílem je zelený vodík

Shell nedávno v německém Wesselingu uvedl do provozu největší evropský elektrolyzér (Foto: Shell Deutschland Oil)
Shell nedávno v německém Wesselingu uvedl do provozu největší evropský elektrolyzér (Foto: Shell Deutschland Oil)

Britsko-nizozemská ropná společnost Royal Dutch Shell a výrobce zeleného vodíku Hydro Havrand, který je dceřinou společností norské firmy Norsk Hydro (nebo také jen Hydro) – firmy s více než stoletou tradicí, zaměřené na energetiku opírající se o obnovitelné zdroje, ale třeba i na zpracování hliníku – spolu podepsaly memorandum o porozumění. V první fázi jeho naplňování se obě společnosti budou soustředit zejména na identifikaci potenciálu a příležitostí pro výrobu a dodávky obnovitelného vodíku. Obě firmy plánují, že společnou výrobou vodíku za pomoci obnovitelné elektřiny zintenzivní dekarbonizační proces ve svých vlastních výrobních provozech, chtějí však tuto surovinu nabízet i jiným firmám působícím v oblasti těžkého průmyslu a dopravy.

Takzvaný zelený vodík je plyn s nulovou uhlíkovou stopou, tedy vyrobený elektrolýzou, při níž se k rozdělení vody na vodík a kyslík používá obnovitelný zdroj energie. Téma zeleného vodíku coby způsobu dekarbonizace stále silněji rezonuje zejména v průmyslových a dopravních odvětvích, která se i nadále ve velké míře opírají o fosilní paliva.

Najít nejlepší lokality

Shell a Hydro se v první fázi spolupráce pokusí zjistit, které evropské lokality jsou nejvhodnější k výrobě obnovitelného vodíku pro potřeby samotné společností Shell, v následné fázi pak hodlají zahájit aktivity i v dalších vhodných lokalitách. „Hledáme v místech, kde obě naše firmy působí, abychom mohli využívat vodík v našich stávajících výrobních zařízeních,“ uvedl ředitel společnosti Hydro Havrand Per Christian Eriksen.

Výroba vodíku by tak podle Eriksena mohla být v první řadě umístěna tam, kde mají Shell i Hydro relativně vysokou spotřebu plynu, ale také v místech, kde existuje potenciál dodávat zelený vodík třetí straně, například rafinériím nebo i jiným společnostem z oblasti zpracovatelského či jiného těžkého průmyslu, které již používají tzv. šedý vodík, tedy vodík vyrobený z neobnovitelných zdrojů energie.

Největší elektrolyzér

Společnost Shell je v poslední době v oblasti vodíkové energetiky velmi aktivní, například letos v létě, po dvou letech výstavby, uvedla v německém Wesselingu u své rafinérie do provozu největší elektrolyzér svého druhu v Evropě. Očekává se, že ročně vyrobí přibližně 1300 tun zeleného vodíku. Zařízení s názvem Refhyne disponuje výkonem 10 MW a mělo by vedle nemalého přispění k dekarbonizaci zajistit i stabilizaci celé tamní elektrizační soustavy.

Do roku 2024 plánuje Shell doplnit tento elektrolyzér zařízením ještě zhruba desetkrát výkonnějším. Pokud se tak stane, půjde o největší elektrolyzér na světě.

Na globální trh

„Hydro Havrand a Shell nyní mohou společně pracovat na úkolu, jímž je vytvoření integrovaných vodíkových hodnotových řetězců a v posledku i silného globálního trhu s vodíkem,“ uvedla Elisabeth Brinton, výkonná viceprezidentka společnosti Shell pro oblast obnovitelných zdrojů a energetických řešení.

Podle Arvida Mosse ze společnosti Hydro se obě firmy hodlají v nadcházejících devíti měsících věnovat intenzivnímu zkoumání možností spolupráce. „Pro dekarbonizaci celé společnosti je totiž důležité, aby na rychlejším hledání řešení spolupracovali i velcí průmysloví hráči, protože to, co nyní potřebujeme, je široký záběr,“ zdůraznil Arvid Moss.

Podobné články

1 komentář

  1. S firmou Norsk Hydro se kdysi spojil i Adolf Hitler, kvůli D2O. Ten chtěl taky převrátit svět naruby, podobně jako dnešní ekoteroristé. Doufám, že současní nadšenci skončí v latríně dějin stejně jako on.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata