28. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Tesla má potíže: žaluje ji banka JPMorgan

(Foto: Chris Yarzab / Flickr)
(Foto: Chris Yarzab / Flickr)

Twitterový příspěvek o tom, že si část společnosti Tesla odkoupí do soukromého vlastnictví, Elona Muska pronásleduje i po více než třech letech. Bankovní společnost JPMorgan Chase totiž zažalovala Teslu o 162 milionů amerických dolarů s tvrzením, že automobilka jí tuto částku dluží na základě opční smlouvy, kterou společnosti podepsaly v roce 2014. Jádrem sporu je ustanovení ve smlouvě, které umožňuje JPMorgan provést úpravu smluvních podmínek po jakýchkoli „mimořádných událostech“, k nimž v Tesle dojde.

Banka tvrdí, že tweet ze 7. srpna 2018, v němž Elon Musk, uvedl, že má „zabezpečeno financování“ na částečné odkoupení Tesly za 420 dolarů za akcii, naplnil výše uvedenou podmínku, protože tak výrazně snížil cenu akcií Tesly.

Podle Tesly oportunistický pokus

Akciové opce dávají jejich držiteli právo nakupovat akcie v určitém časovém období za stanovenou cenu, což vlastníkovi umožňuje z nich profitovat, pokud se jejich cena v daném období zvýší. Platnost opce JPMorgan vypršela v červnu a červenci letošního roku, ale banka tvrdí, že po Tesle kompenzaci požadovala již mnohem dříve, a to buď v podobě akcií, nebo hotovosti. „Tesla zjevně ignorovala svůj jasný smluvní závazek zaplatit JPMorgan v plné výši,“ uvedla banka.

Tesla s tímto výkladem nesouhlasí, podle ní úpravy banky byly „nepřiměřeně rychlé a představovaly oportunistický pokus využít změny volatility akcií Tesly“, uvádí se ve stížnosti Tesly.

Komplikovaná spolupráce s Muskem

Rozhodnutí této velké americké banky žalovat svého klienta je neobvyklé. Je o to neobvyklejší, že se jedná o klienta prestižního, s nímž by banka jistě ráda spolupracovala i nadále. Postup banky proto jen podtrhuje, jak komplikovaná může být pro finanční instituce spolupráce s Elonem Muskem. „Poskytli jsme společnosti Tesla několik příležitostí ke splnění jejích smluvních závazků, takže je opravdu nešťastné, že nás donutila tuto záležitost dovést až k soudnímu sporu,“ komentuje aktuální situaci banka.

Musk již v souvislosti se zmíněným tweetem vedl právní bitvu s americkou Komisí pro kontrolu cenných papírů (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC), která jej obvinila z podvodu s cennými papíry a z klamání trhu. Musk podle komise podvedl investory nepravdivými tvrzeními na Twitteru o možné transakci typu „go-private“. Musk obvinění nejprve vehementně odmítal, ale nakonec ustoupil a souhlasil s pokutou ve výši 20 milionů amerických dolarů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata