26. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Tesla chce více zábavy. Řidičům umožňuje hrát videohry – i za jízdy

Tesla Model S a její velký infotainmentový panel (Foto: Tesla)
Tesla Model S a její velký infotainmentový panel (Foto: Tesla)

Automobilka Tesla se snaží, aby její vozy byly co nejzábavnější. To nejsou slova uživatelů nebo recenzentů, ale její vlastní prohlášení. K této větší zábavnosti mají přispět i videohry, které vozy této značky umožňují hrát. Tesla chce dostat pod kapotu více videoherního obsahu. Takováto slova se objevila v inzerátu Tesly, kterým firma hledá „vysoce motivovaného softwarového inženýra, který se bude podílet na vytvoření toho nejlepšího videoherního obsahu pro automobily“. Jak tato snaha vypadá v praxi?

Nedlouho poté, co si pan Vince Patton letos v létě koupil Teslu Model 3, viděl na YouTube instruktážní klip o infotainmentovém panelu Tesly, v němž byla zmínka i o aplikaci, která jej překvapila: velká dotyková obrazovka uprostřed palubní desky totiž nabízí i tři videohry (Solitaire, Sky Force Reloaded a The Battle of Polytopia: Moonrise), které lze hrát i za jízdy. „Říkal jsem si, že tohle rozhodně není v pořádku,“ svěřil se pan Patton z amerického Oregonu listu New York Times. Na jednom parkovišti však neodolal a hraní si vyzkoušel, a to i s pomalu jedoucím vozidlem. „Hrál jsem jen asi pět sekund a pak jsem to vypnul. Dost mne to udivilo. Připadá mi to velmi nebezpečné,“ uvedl.

V tomto případě rozhodně nejde o softwarovou chybu, tedy že by z nějakého důvodu nefungovala blokace herní aplikace během jízdy. Před začátkem hry se totiž na obrazovce objeví varování, kterým Tesla zcela jasně přiznává, že si uvědomuje, že Solitaire lze hrát i tehdy, když je auto v pohybu: „Solitaire je hra pro každého, ale hraní v době, kdy je auto v pohybu, je pouze pro spolucestující,“ hlásí infotainmentový panel řidiči. Pod tímto sdělením se zobrazuje tlačítko, kterým zájemce o hraní potvrzuje, že je spolucestující, a nikoli řidič, takže vše ostatní se odvíjí pouze od toho, zda je konkrétní řidič poctivý a zodpovědný.

Hry, filmy, nehody

Tesla si s rozšířením nabídky svého infotainmentu o položky z oblasti zábavního průmyslu začala pohrávat již v roce 2019. Tehdy začala instalovat první videohry, které však bylo možné spustit pouze tehdy, když bylo auto v klidu. V tomtéž roce Tesla také zavedla streamování videoslužeb Netflix a Hulu. I tyto služby se však okamžitě deaktivují, jakmile se dá vůz do pohybu. „Až regulační orgány schválí úplnou autonomní jízdu, umožníme sledování videa i za jízdy,“ tweetoval však již před časem Elon Musk, aby navnadil své fanoušky na pořádnou porci zábavy.

Nové hry automobilka přidala do balíčku online softwarové aktualizace, která se uskutečnila letos v létě a týkala se většiny vozů značky Tesla. Tyto hry ale na rozdíl od těch předchozích může hrát jak spolujezdec, tak i řidič, což vyvolává otázky, zda Tesla tím, jak pospíchá s přidáváním stále nových technologií a funkcí do svých vozů, aby byla o krok před konkurencí, neohrožuje silniční bezpečnost až příliš.

Je vcelku všeobecně známo, že autopilot Tesly čelí již několik let kritice bezpečnostních expertů.  Jejich kritika se může opřít o smutná fakta: podle amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) způsobily vozy Tesla, resp. jejich řidiči jízdou bez držení volantu a nesledováním dopravního provozu od roku 2016 nejméně 12 úmrtí.

Loni v létě například americká policie vznesla obvinění proti muži ze Severní Karolíny, který sledoval film na svém telefonu, když jeho Tesla Model S se zapnutým autopilotem narazila do policejního vozu. Nehoda se naštěstí obešla bez vážnějších zranění. Forenzní data z mnohem vážnější havárie Tesly v roce 2018 zase naznačují, že řidič pravděpodobně hrál mobilní hru Three Kingdoms, když jeho auto řízené autopilotem narazilo v plné rychlosti do betonového bloku oddělujícího jízdní pruhy.

Hlavně se nerozptylovat

Nepozornost obecně je ve Spojených státech hlavní příčinou rostoucího počtu úmrtí při dopravních nehodách. Za prvních šest měsíců letošního roku tam podle odhadů ministerstva dopravy zemřelo při dopravních nehodách 20 160 lidí. To bylo o 18,4 procenta více než v prvním pololetí roku 2020 a celkově nejvíce od roku 2006.

NHTSA i s ohledem na tento znepokojivý vývoj vydala pokyny, v nichž automobilkám sděluje, že jakákoli zábavní zařízení ve vozidle by měla být navržena tak, aby je řidič nemohl používat „k provádění výrazně pozornost rozptylujících sekundárních úkonů během řízení“.

K těmto nežádoucím úkonům podle NHTSA patří jakékoli zobrazení ve formě „videa a neustále se pohybujících obrázků“ a také „videotelefonní hovory a jiné formy videokomunikace, sledování videozáznamů a televize“. Všechny tyto funkce by měly být v době, kdy se auto pohybuje, deaktivovány.

Je pravda, že tyto bezpečnostní pokyny explicitně nezmiňují videohry hrané na zabudované infotainmentové obrazovce vozidla. Zákaz videoher je však zcela výslovně uveden v zákonech řady zemí pojednávajících o používání mobilních telefonů během řízení. Právní analogie je tedy více než zřejmá.

Oficiálně se uvádí, že nepozornost řidiče se na celkovém počtu dopravních nehod podílí zhruba 10 procenty. Podle Steva Kiefera z General Motors, který vede nadaci zaměřenou na boj proti nepozornosti při řízení, ale i podle dalších bezpečnostních expertů je skutečný počet těchto nehod mnohem vyšší, protože v mnoha případech, kdy na počátku byla řidičova nepozornost, nakonec policie klasifikuje příčinu nehody jinak, například jako bezohlednou jízdu. Podle Kiefera se skutečné množství nehod z nepozornosti blíží 50 procentům.

Zatím žádná reakce

Je třeba říci, že některé automobilky již do svých vozů implementují mechanismy, které výrazně snižují pravděpodobnost, že řidič bude rozptýlen infotainmentovým panelem vozidla. DVD přehrávač ve vozech Stellantis například funguje pouze tehdy, když se vůz nepohybuje. Obdobně pracuje i řada navigačních systémů napříč značkami vozů. Ty neumožňují zadávat adresy ručně, pokud je automobil v pohybu. Vozy Mazda dokonce za jízdy blokují většinu dotykových prvků obrazovky.

U Tesly to zatím vypadá spíše tak, že při usilovné snaze o neustálé technologické inovace se bezpečnostní hledisko poněkud opomíjí. Dokladem takového tvrzení mohou být například v porovnání s konkurencí méně kvalitní vnitřní kamery, jimiž jsou vybaveny některé vozy Tesla a které mají za úkol při aktivování autopilota sledovat obličej řidiče, hlavně pak jeho pohled. Testy však ukázaly, že ve tmě tyto kamery fungují hůře a nedokážou řidičovy oči sledovat přesně. Před čtyřmi lety po již zmíněné fatální nehodě způsobené chybou autopilota americká Národní rada pro dopravní bezpečnost (National Transportation Safety Board) Tesle doporučila, aby do vozů začala instalovat i infračervené kamery, právě kvůli lepšímu monitorování řidiče. Infračervené kamery již ve svých autonomních systémech používají například General Motors nebo Ford. Tesla tak ale zatím neučinila.

A doposud se Tesla nijak nevyjádřila ani k problému s hraním videoher za jízdy.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata