24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Některé spotřebiče dostaly nedávno nové štítky. Co na nich je?

Lednice foto Kārlis Dambrāns
Lednice (foto Kārlis Dambrāns)

Odešel vám spotřebič a vás nyní čeká vybírání nového. Hned na začátku výběru vás však možná zarazil malý detail – ty štítky vypadají jinak než před několika lety! Co se změnilo a proč?

Energetické štítky spotřebičů slouží k tomu, abychom se lépe zorientovali v základních parametrech daného spotřebiče. Současná podoba energetických štítků byla schválena v roce 2019 Evropskou komisí a v platnost vešla v březnu roku 2021.

Původní systém, který byl platný od roku 1995, používal rozmezí A–G. Označení A platilo pro nejúspornější spotřebiče, G pro nejméně úsporné. S postupným vylepšováním spotřebičů bylo třeba toto značení aktualizovat, k čemuž došlo v roce 2010. Tehdy se zavedlo značení „+“, které se zpočátku jevilo jako vhodné. Přidáváním znamének „+“ se však toto označení stávalo nepřehledným a další změna byla nevyhnutelná.

Nové energetické štítky

Nové energetické štítky byly schváleny pro následující skupiny spotřebičů:

  • myčky nádobí
  • pračky a kombinované pračky se sušičkou
  • chladničky, mrazničky a vinotéky
  • svítidla
  • elektronické displeje televizorů, monitorů a digitálních informačních displejů
  • komerční chladničky
Energetický štítek (foto EC)
Energetický štítek myčky (foto EC)

U ostatních spotřebičů (sušičky, trouby, kotle a klimatizace) dojde ke změně štítků až s odstupem několika let, u nich se tedy setkáte i nadále s původním značením.

Energetický štítek se vrací k původnímu značení A–G, ale pozor na zařazení původních spotřebičů skupiny A+/++/+++.

  • původnímu označení A+++ nyní odpovídá označení „energetická třída B“
  • původnímu označení A++ nyní odpovídá označení „energetická třída C“
  • původnímu označení A+ nyní odpovídá označení „energetická třída D“

Jak můžete vidět, nové označení poskytuje prostor pro další technologický vývoj, a tedy lze předpokládat, že vydrží několik dalších let. Právě toto bylo hlavním záměrem změny, protože přidávání dalších „+“ už by bylo v podstatě nereálné.

Další informace na energetickém štítku

Kromě výše zmíněné energetické spotřeby se štítek rozšířil o mnohé další parametry.

Spotřeba vody – ta je zde uváděna za každý cyklus mytí nebo praní.

Hlučnost – tento údaj je velmi důležitý k porovnání s ostatními, abyste zvolili ten nejvhodnější pro vaši domácnost.

Kapacita – u chladniček zůstává stále označení kapacity v litrech, u vinoték se nově uvádí podle počtu lahví o objemu 0,75 litrů. 

QR kód – díky němu si jednoduše načtete veškeré potřebné informace do vašeho zařízení. QR kód vás navede do databáze zvané EPREL, do které musí výrobci zaregistrovat své výrobky včetně technické dokumentace.

Spotřeba energie – u myček, praček a kombinovaných praček se sušičkou se nově neuvádí spotřeba za rok, ale vypočítaná na 100 pracích cyklů.

Délka programu Eco – jedná se o režim, ve kterém je měřeno několik parametrů dohromady (spotřeba vody, délka programu, hlučnost aj.). Díky tomuto ukazateli můžete jednoduše porovnat ty nejdůležitější hodnoty.

Energetický štítek pračky (foto EC)
Energetický štítek pračky (foto EC)

Funkce pro snížení spotřeby

Energetická třída spotřebičů je pro spotřebitele užitečný parametr, ale nezapomínejte ani na další důležité funkce, které některé ledničky či pračky mají a které mají vliv na spotřebu.

Dávejte např. přednost lednicím s invertorovým kompresorem, který zajišťuje neustálý chod s ohledem na teplotu uvnitř lednice. V okamžiku, kdy otevřete dveře, abyste uložili potraviny dovnitř, se chlazení automaticky zvýší. Zpět na nízké otáčky se opět přepne v okamžiku, kdy teplota v lednici dosáhne optimální úrovně. Díky tomu spotřebuje méně energie a současně je i tišší ve srovnání s konvenčním kompresorem.

U automatických praček se zase mezi funkce snižující spotřebu řadí například systém Fuzzy Logic, který sám reguluje množství vody při naplňování pračky. Další funkcí je tzv. šestý smysl, kdy u těchto praček nastavíte pouze druh tkaniny a pračka si sama určí teplotu a délku praní.

Velkou nevýhodou tohoto systému je to, že pokud dáte do pračky prádlo, které pouští barvu, pračka bude prát do té doby, než odtékající voda bude čistá. Současné pračky mají také svůj eco program, který je nastavený na úsporu vody a elektřiny.

V neposlední řadě se hodí zmínit i program pro menší objem prádla nebo odložený start. Energetická třída praček by tedy pro vás měl být jeden z hlavních, ne však jediných rozhodovacích parametrů.

Na místě záleží

Nyní máte vybraný nový spotřebič a máte zaručenou nízkou spotřebu. Nebo ne? Úsporná energetická třída lednice vám sice zaručí nižší spotřebu, ale vše můžete pokazit nevhodným výběrem místa. Lednice by neměla být přímo u stěn, odstup by měl být minimálně 1 cm (ideálně však 3–5 cm).

Dále by měla být lednice v dostatečně velké místnosti, aby nedocházelo k přehřívání místnosti. Samozřejmostí by mělo být, že lednice nebude v blízkosti zdroje tepla, tj. u topení, sporáku, kamen atd. Pokud plánujete např. novou kuchyni, vyzkoušejte si umístění jednotlivých prvků nejprve v 3D plánovači. Případně si nechte vytvořit 3D návrh kuchyně třeba přímo od výrobce kuchyní Gorenje.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata