23. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Tesla tiše zrušila slib. Odložila výrobu vozu, na který má přes milion rezervací

Tesla Cybertruck (foto Tesla)
Tesla Cybertruck (foto Tesla)

Pick-up Cybertruck při svém představení vzbudil ohromný zájem. Ovšem náběh výroby se stále odkládá. A zřejmě nebude k dispozici ani tento rok, naznačuje tiše provedená změna na webu společnosti.

Když v listopadu 2019 Elon Musk představoval nový model společnosti Tesla, pick-up Cybertruck, doprovodná show skončila veřejnou ostudou. Vedoucí návrhářů Franz von Holzhausen hodil do dvou bočních skel kovovou kouli, která navzdory předpokladům obě okna viditelně poškodila.

Spekulovalo se, že rozbití údajně nerozbitných skel bylo záměrné a mělo přitáhnout pozornost médií. Fotografie novinky s rozbitými okny totiž opravdu doslova oblétly svět.

Spekulace je to zřejmě nesmyslná, Tesla takovou reklamu příliš nepotřebuje, protože už tak jde o jednu z nejznámějších značek světa. V každém případě je ale pravdou, že Cybertruck si rychle získal ohromnou popularitu. Možná to ovšem bylo spíše jeho atypickým vzhledem a slibovanými vlastnostmi, včetně velmi dynamického zrychlení a na elektromobil velmi vysokého dojezdu.

Předběžnou (a vratnou) rezervaci za 100 dolarů na nový vůz si během čtrnácti dní po jeho představení udělalo více než čtvrt milionu zájemců. V listopadu 2021 už celkový počet rezervací na tento vůz podle serveru Electrek dosáhnul neuvěřitelných téměř 1,3 milionu.

Původně kalifornská, nově texaská automobilka Tesla v loňském roce dodala téměř milion elektrických vozů a letos by tento milník měla poprvé překročit. Pro firmu je ovšem ještě zajímavější, kolik vozů mají zákazníci rezervovaných, ať už předběžně, nebo pevně. Nejde ovšem o údaj oficiální – sama Tesla tuto informaci nezveřejnila –, ale o výsledek snahy koordinovaného snažení skupiny fanoušku. (Jak k výsledku dospěli a co se o objednávkách i objednávajících podařilo zjistit, se můžete přesvědčit v tomto Google dokumentu.)

Pro firmu velký počet rezervací představuje skvělou zprávu. Podstatně horší je, že produkce se stále a jen odkládá. Firma v roce 2020 oznámila, že nový vůz se bude vyrábět v texaském Austinu a továrna se začíná připravovat. Výroba měla začít na sklonku roku 2021 výrobou části představených modelů s plným náběhem někdy v roce 2022, možná až na jeho sklonku.

Základní cena modelu s pohonem zadních kol (RWD) byla stanovena na 39 900 amerických dolarů. Cena modelů s pohonem všech kol (AWD) začíná na 49 900 dolarech.

Místo toho se zájemci dočkali dalšího odkladu. Elon Musk nejprve v září potvrdil, že výroba začne určitě až v roce 2022. A ve větším počtu by se k zákazníkům měl vůz dostat až v roce 2023. Firma zároveň – samozřejmě bez velké reklamy – přepsala svou webovou prezentaci, aby ta posun výroby odrážela. Dalo se to celkem očekávat, rok 2021 byl pro všechny automobilky náročný a pnutí ve všech možných segmentech logistického řetězce veliké.

Tesla Cybertruck (foto Tesla)
Tesla Cybertruck (foto Tesla)

Maličko to přepíšeme…

Ale ani tento odklad není evidentně poslední. Jak si všimli uživatelé a nakonec i server Mashable, společnost ze svých webových stránek odstranila veškeré zmínky o tom, že by se vůz měl dodávat v roce 2022. Pokud se dnes pokusíte vůz objednat, mohli byste si všimnout, že tam, kde dříve stálo: „Konfiguraci budete moci dokončit, jakmile se přiblíží výroba v roce 2022.“, je nyní uvedeno: „Konfiguraci budete moci dokončit, jakmile se přiblíží výroba.

Na základě vyhledávání v nástroji Internet Wayback Machine, který v daných intervalech archivuje podobu celé řady vysoce navštěvovaných webových stránek, se zdá, že ke smazání všech zmínek o roku 2022 ze stránky o Cybertrucku došlo těsně před Vánocemi.

Odklad velmi pravděpodobně souvisí s pomalým náběhem výroby. Jak jsme již uváděli, nový vůz má být vyráběn v nejnovější gigafactory společnosti Tesla v Austinu v Texasu. Továrna se však stále připravuje a ještě během druhého lednového týdne do ní byly přiváženy nové stroje a zařízení, jak dosvědčuje například zpráva serveru Electrek.

Agentura Reuters uvedla, že nejmenovaný zdroj z firmy jí potvrdil odklad výroby Cybertrucku až na první čtvrtletí roku 2023. Během něj by Tesla měla vyrábět menší série vozů s plným náběhem výroby v následujících měsících.

Tesla jako obvykle na dotazy novinářů nijak nereagovala. Ostatně firma už nemá ani žádné oddělení pro styk s veřejností a médii. Na potvrzení si tedy nejspíše budeme muset počkat do chvíle, kdy se Elon Musk rozhodne o této pro Teslu nepříjemné změně tweetnout.

Tesla Cybertruck (foto Tesla)
Tesla Cybertruck (foto Tesla)

Konkurence se činí

Byť celkově byla Tesla v sektoru elektromobility průkopnickou společností, do segmentu elektrických pick-upů nastoupí s nezvyklým zpožděním. Jiné značky se jí v této oblasti pokoušejí uniknout a získat náskok.

První, kdo svůj elektrický pick-up dostal na silnici, byla začínající společnost Rivina. První kus jejího modelu R1T sjel z linky v bývalé továrně Mitsubishi v Normalu ve státě Illinois v září 2021. Jeho cena je 73 tisíc dolarů (cca 1,6 milionu korun) a firma uvedla, že již vyprodala „první sérii“ vozů. Protože ovšem neuvedla, kolik jich v ní bylo, není jasné, jaké prodeje zaznamenala. Je také otázkou, kolik vozů skutečně vyrobí v tomto roce, přece jen jde o úplného nováčka v oboru.

Velkou konkurenci pro Cybertruck by mohl představovat elektrický pick-up Ford F-150 Lightning. Na ten výrobce přestal přijímat rezervace, protože kapacity jsou údajně zabrány na několik let dopředu. Ford také údajně nevyřešil všechny problémy s nutnými komponenty, hlavně bateriemi. Společnost uvádí, že od květnové premiéry modelu Lightning vybrala 200 tisíc vratných záloh ve výši 100 dolarů.

Cena modelu F-150 Lightning začíná na 40 000 dolarech (cca 900 000 korunách), ale může se více než zdvojnásobit v závislosti na tom, kterou verzi si zájemci koupí. Základní model má nabízet dojezd kolem 370 kilometrů (tedy 230 mil) a má spartánský interiér, jehož hlavním prvkem je 12palcový dotykový displej na šířku, na kterém běží systém Sync 4.

Vyšší řady budou vybaveny stejným, 15,5palcovým vertikálním dotykovým displejem z Mustangu Mach-E a mohou mít baterii s větší kapacitou. Dojezd se pak pohybuje na hodnotě zhruba 480 kilometrů (tj. 300 mil). Protože má jít o pracovní stroje, důležitým parametrem je i tzv. tažná kapacita. Ta se pohybuje v závislosti na konfiguraci mezi 3,5 až 4,5 tuny. (To ovšem případným českým řidičům může být vlastně jedno, protože legislativní maximum pro osobní vozy je u nás v současnosti 3,5 tuny.)

Plných 399 litrů využitelného objemu má pod kapotou nový Ford F-150 Lightning (foto Ford)
Plných 399 litrů využitelného objemu má pod kapotou nový Ford F-150 Lightning (foto Ford)

Do určité míry Cybertrucku může konkurovat společnost General Motors s elektrickou verzí známého terénního vozu Hummer. Míří hlavně ovšem na luxusnější segment trhu. Elektrický Hummer totiž v USA vyjde zhruba na 110 000 dolarů, tedy 2,5 milionu korun. Je tedy zhruba dvakrát dražší, než by měl být model Tesly. A to je samozřejmě cena v USA, v Evropě bude ještě znatelně vyšší. Za to by ale zákazník měl dostat vůz s vysokou průchodností terénem, který dokáže zrychlit z 0 na 100 zhruba za 3 sekundy. Ostatně jak jsme již psali, technicky je nový Hummer zajímavé vozidlo. Díky třem elektromotorům má mít maximální výkon tisíc koní (cca 745 kW).

Obchodně sázka na elektrické monstrum automobilce vychází. GM se při oficiálním představení pochlubila, že rezervace na vozy první série byly rozebrány během 10 minut. Pro GM je ovšem minimálně symbolickým úspěchem, že první vůz tohoto typu vyjel z továrny těsně před loňskými Vánocemi. Před Teslou, které jinak v elektrickém segmentu GM jinak jen kouká na záda, se zdá mít alespoň v případě „teréňáků“ zajímavý náskok.

Elektrický pick-up odvozený od vozu Hummer, který chce GM dodávat zákazník od podzimu 2021
Elektrický pick-up odvozený od vozu Hummer. Automobilka GM jej původně slibovala dodávat zákazníkům od podzimu 2021, nakonec se ale rozběh výroby o několik měsíců zpozdil (kredit GM)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata