28. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Detroit staví nabíjecí silnici. Elektromobily bude nabíjet za jízdy

(Foto: Electreon)
(Foto: Electreon)

Nabíjecí systém, který dokáže bezdrátově nabíjet elektromobily za jízdy, hodlá v úseku o délce zhruba jednoho a půl kilometru otestovat americké město Detroit. Nabíjecí technologii by mu měl dodat izraelský start-up Electreon. Vedení města věří, že tato technologie zmenší všudypřítomné obavy řidičů elektromobilů z toho, zda dojedou do cíle, a sníží i celkové náklady na vlastnictví elektromobilu. Ovlivnit by to samozřejmě mělo i aktuální vysoké nároky na kapacitu baterie. „Vzhledem k tomu, že naším cílem je být na čele rozvoje mobility a elektrifikace, podporovat výrobu elektrických vozidel a snížit spotřebitelské náklady, je tento bezdrátový systém silničního nabíjení dalším kouskem do skládačky udržitelnosti,“ řekla guvernérka státu Michigan Gretchen Whitmerová.

Silnice, která by měla být zprovozněna do roku 2023, se bude nacházet ve speciální oblasti mobilních inovací Michigan Central. Na jejím vybudování se budou dále podílet firmy jako Ford, Next Energy, DTE, Jacobs Engineering Group a město Detroit. Základem tohoto nabíjecího systému jsou měděné cívky zabudované do silnice a připojené k elektrické síti, které by měly vozidla vybavená speciálními „přijímači“ na svých podvozcích za jízdy průběžně nabíjet.

Podle viceprezidenta společnosti Electreon Stefana Tongura to bude „první bezdrátový elektrický silniční systém ve Spojených státech“. Součástí projektu by ale vedle instalace dynamického nabíjení mělo být i vybudování sítě stacionárních nabíječek.

„Těší nás, že můžeme vnést naše znalosti a dovednosti v bezdrátovém nabíjení různých elektrických flotil – od osobních automobilů až po autobusy a těžká nákladní vozidla – do tohoto inovativního projektu,“ řekl Stefan Tongur. „S našimi partnery v Detroitu nás čeká důležitá práce na vývoji škálovatelného, bezzásuvkového nabíjení, které je budoucností městské infrastruktury elektromobilů.“

Detroit poskytne na pilotní projekt finance ve výši 1,9 milionu USD, další peníze přidá Electreon.

„Město Detroit a jeho Úřad pro inovace mobility jsou potěšeni tím, že mohou být součástí tohoto prvního nasazení svého druhu v USA,“ řekl Tim Slusser, který je ředitelem tohoto úřadu. „Těšíme se, že tato infrastruktura bezdrátového nabíjení přiláká do Detroitu další společnosti zabývající se mobilními technologiemi, aby také zavedly své inovace,“ dodal.

Electreon zahájil podobné pilotní projekty také v Německu, Itálii a Švédsku a v současné době se připravuje na realizaci nedávno podepsané obchodní dohody o instalaci bezzásuvkové nabíjecí sítě pro 200 veřejných autobusů v izraelském Tel Avivu.

Loni v červenci pak Dopravní úřad amerického státu Indiana a Purdue University oznámily, že společně plánují vybudovat bezkontaktní bezdrátové nabíjení v dálničním úseku. Technologickým základem tohoto projektu bude speciální, magnetizovatelný beton, vyvinutý německým start-upem Magment. I tato technologie umožní bezdrátové nabíjení elektromobilů za jízdy.

Podobné články

3 komentáře

  1. Co je udržitelné na tom, že budu potřebovat další kilometry mědi. Zatím všechny tyhle výkřiky jsou založeny na exploataci přírodních zdrojů se všemi dopady na život zasažených obyvatel. Žádný pokrok oproti spalování dinosaurů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata