25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Novinky pod proudem: Elektrické a elektrifikované vozy, které dorazí do českých showroomů v roce 2022

Hojně očekávanou novinkou roku 2022 je Škoda Enyaq iV Coupé, která ve vrcholné verzi RS se dvěma elektromotory disponuje systémovým výkonem 299 k
(foto: Škoda)
Hojně očekávanou novinkou roku 2022 je Škoda Enyaq iV Coupé, která ve vrcholné verzi RS se dvěma elektromotory disponuje systémovým výkonem 299 k (foto: Škoda)

Automobilový rok 2022 bude v Evropě především o elektromobilitě. Nástup aut, která plně nebo jen částečně ke svému pohonu využívají baterie a elektromotory, je nezadržitelný. Strmě rostou čísla prodejů čistě elektrických aut, což ve většině zemí tlačí masivní dotační programy. Již v loňském roce se v EU prodalo více full hybridních a mild hybridních aut než těch se vznětovým motorem. Trend je tedy jasný a přehled novinek, které se v letošním roce objeví na trhu, to jen potvrzuje. Na jaké zajímavé modely se můžeme těšit?

Alfa Romeo

Konečně se dočkáme kompaktního italského SUV Alfa Romeo Tonale, který bude využívat platformu z Jeepu Compass a jeho techniku. Kromě vznětové šestnáctistovky s výkonem 130 k a zážehové čtrnáctistovky se 130 k si ho půjde koupit i v mild-hybridní verzi s výkonem 160 k a v plug-in hybridním provedení (240 k), které bude prostřednictvím zadního elektromotoru disponovat pohonem všech kol.

Alfa Romeo Tonale
(foto: Alfa Romeo)

Audi

Velké novinky ingolstadtské značky se objeví až koncem roku. Již zkraje letošního lze objednávat modernizované provedení luxusního sedanu A8, a to včetně plug-in hybridní verze 60 TFSI e quattro s výkonem 462 k. Modernizace se letos dočkají modely e-tron a e-tron Sportback. Na konci roku se představí menší elektrické SUV Q6 E-tron.

Audi A8
(foto: Audi)

BMW

Mnichovská značka letos uvede celou řadu novinek. Vše zahájí elektrický sedan i4, který je k dispozici v základním jednomotorovém provedení eDrive40 s výkonem 340 k a dvoumotorové verzi M50 s celkovém výkonem 544 k. Během prvního kvartálu BMW začne v ČR prodávat rovněž model 2 Active Tourer, u nějž nabídne i dvě plug-in hybridní varianty.

BMW i4
(foto: BMW)

Špičkou elektrické nabídky se stane model iX M60. Dva synchronní elektromotory s elektrickým buzením disponují výkonem 619 k a točivým momentem až 1100 Nm. V praxi to znamená akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,8 sekundy, přičemž nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h. Dojezd je podle WLTP až 566 km. Využitelná kapacita baterií činí 105,2 kWh. Koncem roku BMW s touto pátou generací technologie BMW eDrive nabídne i čistě elektrickou verzi nové generace sedanu řady 7. Vrcholné provedení se třemi elektromotory bude disponovat celkovým výkonem cca 750 k a dojezdem přibližně 650 km.

BMW iX M60
(foto: BMW)
BMW i7
(foto: BMW)

Citroën

Francouzská značka po čtyřech letech zmodernizovala své SUV C5 Aircross. Kromě zážehového tříválce a dieselu bude v nabídce i plug-in hybridní varianta s výkonem 225 k. Změn se dočká i Berlingo, která má být k dispozici již jen v čistě elektrické verzi e-Berlingo. Na plug-in hybridní pohon se bude zčásti spoléhat i crossover Citroën C5 X.

Citroën C5 Aircross
(foto: Citroën)
Citroën C5 X
(foto: Citroën)

Cupra

Čistě elektrický hatchback Cupra Born se letos dostane do prodeje s dalšími kapacitami baterií (45, 58 a 77 kWh) a s výkonnější e-Boost verzí (231 k).

DS

Nová generace francouzského modelu DS 4 nabídne kromě zážehového a vznětového motoru také nechybí ani plug-in hybrid s výkonem 225 k. Čistě elektrická verze ale dorazí až za dva roky. DS Automobiles začala prodávat rovněž plug-in hybrid DS 9 E-Tense s výkonem 250 k.

DS 4
(foto: DS)

Ford

Mezi novinkami letošního roku u Fordu se v prvním čtvrtletí objeví modernizované modely Fiesta a Focus, mj. s mildhybridním pohonem s výkonem 125 k a 155 k. Největší elektrickou novinkou na trhu bude v polovině roku čistě elektrická verze Transitu. Jeho akumulátory s kapacitou 67 kWh mu umožní dojezd okolo 350 km.

Honda

Japonská značka najíždí na částečnou elektrifikaci. Nová generace crossoveru HR-V bude k dispozici jen v hybridním provedení e:HEV o celkovém výkonu 131 k, který kombinuje zážehový čtyřválec 1,5 l ve spojení se dvěma elektromotory. Stejný systém pohonu, který funguje tak, že spalovací motor pracuje jako generátor elektrické energie a kola pohání jen elektromotor, se objeví i pod kapotou jedenácté generace modelu Civic.

Honda HR-V e:HEV
(foto: Honda)
Honda Civic e:HEV
(foto: Honda)

Hyundai

Druhý elektrický model Ioniq 6 nové rodiny vozů na elektrické platformě E-GMP dostane mimořádně aerodynamickou karoserii. Samozřejmostí bude 800V elektrický systém pro ultrarychlé dobíjení nabíjecím výkonem až 350 kW.

Studie Prophecy naznačila tvary Hyundaie Ioniqu 6.
(foto: Hyundai)

Jeep

Novou generaci Jeepu Grand Cherokee si v Evropě koupíme již jen v plug-in hybridním provedení 4xe. Zážehový dvoulitrový motor dvoulitr bude ve spolupráci s elektromotorem disponovat systémovým výkonem 375 k.

Jeep Grand Cherokee
(foto: Jeep)

Kia

Jihokorejská značka nově nabízí páté vydání SUV Sportage. Bohatou nabídkou zážehových a vznětových motorů, mildhybridů a hybridů na začátku druhého čtvrtletí doplní i plug-in hybridní verze. V polovině roku se můžeme těšit na druhou generaci crossoveru Niro. Ten bude v prodeji opět jako elektromobil, hybrid a plug-in hybrid. Koncem roku se dočkají i zájemci o sportovnější verzi Kie EV6 elektrického crossoveru s přídomkem GT. Jeho dva elektromotory s výkonem 585 k mu umožní akceleraci z 0 na 100 km/h za skvělé 3,5 s.

Kia Niro
(foto: Kia)
Kia EV6 GT
(foto: Kia)

Lexus

Velký propagátor hybridního pohonu konečně nabídne svůj první elektromobil UX 300e s výkonem 204 k, i svůj první plug-in hybrid Lexus NX 450h+. Ten disponuje pohonem všech kol a výkonem až 306 k. Kapacita baterie umožní dojezd 63 km.

Lexus NX 450h+
(foto: Lexus)

Mazda

V polovině roku elektrický model MX-30 doplní verze s rotačním motorem typu Wankel v roli generátoru elektrické energie. Novinkou v nabídce bude další generace Mazdy 2, což bude tentokráte jen přeznačkovaná Toyota Yaris. Dodávat se bude výhradně v hybridním provedení.

Mercedes-Benz

Stuttgartská automobilka v roce 2022 jede naplno na elektrické vlně. Jako první nabízí model EQB, což je elektřinou poháněné SUV na bázi Mercedesu GLB. K dispozici je výhradně s pohonem všech kol a systémovým výkonem dvojice elektromotorů 228 k nebo 292 k. Dojezd se pohybuje na úrovni 419 km. Do prodeje se dostane i nový elektrický sedan Mercedes-Benz EQE. Pohání ho vzadu umístěný elektromotor s výkonem 288 k. Baterie s kapacitou 90,6 kWh zajistí dojezd 660 km. V první polovině roku se dostane do prodeje i čtyřdveřové kupé GT ve verzi E-Performance.

Mercedes-Benz EQE
(foto: Mercedes-Benz)
Mercedes-Benz EQB
(foto: Mercedes-Benz)

Nissan

Již na jaře Nissan uvede hybridní Qashqai e-Power největší novinkou Nissanu bude v polovině roku dlouho očekávané elektrické SUV Ariya, jehož základem je nová elektrická platforma s evropským standardem dobíjení CCS. K dispozici bude s pohonem předních nebo všech kol s výkonem 218 k nebo 394 k. Koncem roku nabídku Nissanu dále rozšíří hybridní modely Juke HEV a X-Trail e-Power.

Nissan Ariya
(foto: Nissan)

Opel

Model Astra přechází na francouzskou techniku. V nabídce je od ledna pětidveřový hatchback, který v červnu doplní kombi Sports Tourer. Zážehový tříválec a diesely v témže měsíci rozšíří plug-in hybridní verze, která využívá zážehovou šestnáctistovku s elektromotorem, a to ve dvou verzích se systémovým výkonem 180 k nebo 224 k. Koncem roku se objeví i sportovnější plig-in hybridní provedení GSe se dvěma elektromotory s celkovým výkonem 300 k. Další novinkou od Opelu bude elektrické Combo-e Life a modernizovaná verze Grandlandu PHEV.

Opel Astra
(foto: Opel)

Peugeot 308

Nová generace francouzského hatchbacku Peugeot kromě zážehového tříválce 1,2 l s výkonem 110 k a čtyřválcového dieselu 1.5 BlueHDi (130 k) nabídne i dva plug-in hybridy se čtyřválcem 1.6 PureTech, se systémovým výkonem 180 a 225 k. V květnu ho doplní kombi 308 SW. Model Rifter se bude prodávat již výhradně v čistě elektrické verzi e-Rifter.

Peugeot e-Rifter
(foto: Peugeot)

Porsche

Společnost z Zuffenhausenu nabídne dva nové modely Taycanu. Pod zkratkou GTS se skrývá sedan Taycan a pod označením Sport Turismo GTS kombi bez terénního kitu, oba s výkonem téměř 600 k.

Porsche Taycan Sport Turismo GTS
(foto: Porsche)

Renault

Velkou novinkou letošního roku je prvním elektromobil Renaultu nové generace. Mégane E-Tech využívá platformu CMF-EV s vlastním synchronním elektromotorem s výkonem 130 k a 220 k. Zcela nová elektrická architektura používá velmi tenkou Li-ion baterií typu NMC (nikl-mangan-kobalt) od LG, vysoké jen 110 mm. Renault nabídne nové kompaktní SUV Austral na platformě sesterského Nissanu Qashqai s elektrifikovanými zážehovými motory.

Renault Mégane E-Tech
(foto: Renault)

Subaru

První čistě elektrické Subaru nese označení Solterra je výsledkem spolupráce s Toyotou. Dvojče jejího modelu bZ4X bude k dispozici od poloviny roku, a to jak ve verzi 4×4 se dvěma elektromotory s celkovým výkonem 217,5 k, tak i v jednomotorovém provedení s pohonem přední nápravy a výkonem 204 k. Počítat je možné s dojezdem 450 a 530 km.

Subaru Solterra
(foto: Subaru)

Škoda

Enyaq iV dostává sportovněji střižené karosářské provedení Coupé, jehož aerodynamičtější profil má zajistit mírně delší dojezd. Nová verze je delší a má o 15 l menší zavazadelník o objemu 570 l. K dispozici bude pohon zadních nebo všech kol, se třemi výkony a bateriemi s využitelnou kapacitou 77 kWh. Vrcholem bude dvoumotorová verze RS se systémovým výkonem 299 k. Verze 80X dostane rovněž dvojici elektromotorů, ale se sníženým výkonem 265 k. Základ bude představovat verze se zadním pohonem a jedním elektromotorem s 210 k. Na podzim dorazí ve verzi RS i výchozí Eynaq iV.

Škoda Enyaq iV Coupé
(foto: Škoda)

Toyota

Pod neobvyklým označením bZ4X se ukrývá prvního zástupce nové elektrické řady bZ (beyond Zero) na nové modulární elektrické platformě e-TNGA. Verzi s předním pohonem pohání elektromotor s výkonem 204 k, čtyřkolka se dvěma motory pak disponuje systémovým výkonem 217,5 k. Dojezd by se měl podle provedení pohybovat na úrovni 450 a 530 km. Další letošní novinkou je crossover Toyota Corolla Cross s výhradně hybridním pohonem. Provedení s předním pohonem pohání dvoulitrový zážehový čtyřválec a elektromotor se systémovým výkonem 198 k. Ve verzi s pohonem všech kol má dvoulitr snížený výkon 152 k a kromě předního elektromotoru má navíc i zadní se 42 k.

Toyota bZ4X
(foto: Toyota)
Toyota Corolla Cross
(foto: Toyota)

Volkswagen

Nová generace mikrobusu Multivan postupně nahradí i MPV Sharan. Kromě zážehových motorů 1.5 TSI (136 k nebo 204 k) a turbodieselu 2.0 TDI s výkonem 150 k je k dispozici i plug-in hybrid s celkovým výkonem 218 k. Další letošní novinkou je elektrické SUV kupé Volkswagen ID.5, které vychází z hatchbacku ID.4. Zadokolka bude v prodeji s elektromotorem o výkonu 170 k nebo 204 k, čtyřkolka s označením ID.5 GTX pak bude disponovat systémovým výkonem 299 k. Elektrickou paletu navíc doplní retrododávka ID. Buzz v osobní i užitkové verzi, dvěma velikostmi akumulátoru a designem inspirovaným legendárním modelem VW T1.

Volkswagen ID.5
(foto: Volkswagen)
ID. Buzz
(foto: Volkswagen)

Volvo

Zatím nejnovějším příspěvkem švédské značky je model C40 Recharge s dvojicí elektromotorů s výkonem 408 k, které zásobuje baterie o kapacitě 78 kWh. Na jedno nabití by měla novinka ujet 444 kilometrů. Ve druhé polovině roku Volvo představí nástupce SUV XC90, které má být v mnoha směrech přelomové.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata