25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Ruský vývoz ropy zatím neklesá, alespoň na papíře. Slevy jsou však výrazné

Tanker u břehů Austrálie (fot ruerto42, CC BY 2.0)
Tanker u břehů Austrálie (fot ruerto42, CC BY 2.0)

Podle dostupných informací by ruský export ropy i v dubnu měl blížit hodnotám z doby před invazí na Ukrajinu. Je ovšem otázkou, zda jde o objektivní stav, nebo se Rusko snaží dát najevo, že ho sankce nezasáhly. Rozhodně ovšem nabízí svou ropu se slevou.

Rusko – třetí největší světový producent ropy za Spojenými státy a Saúdskou Arábií – stále vyváží velké množství ropy. Navzdory celosvětovému odsouzení ruského útoku na Ukrajinu ruský vývoz ropy a produktů z ropy zatím nevykazuje výrazný pokles, jak vyplývá z údajů společnosti Kpler, která se zabývá daty a analýzou komodit.

Některé země, jako například Indie, Singapur a Turecko, v týdnech po invazi prudce zvýšily své příjmy ruské ropy, vyplývá ze samostatného sčítání, které provedla iniciativa vedená Ukrajinou, aby prozkoumala společnosti a země, které nadále nakupují a prodávají ruskou ropu a plyn. Evropská unie se nedokázala dohodnout na ropném embargu kvůli obavám, že by takový krok přivedl ekonomiky do recese, ačkoli Německo uvedlo, že hodlá postupně ukončit dovoz ruské ropy do konce roku.

Oleg Ustenko, ekonomický poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v rozhovoru z Kyjeva pro západní média uvedl, že obchod s ropou znamená, že Rusko nadále získává devizové prostředky na financování své války proti Ukrajině. Příjmy z ropy a plynu tvořily v roce 2021 téměř polovinu ruského federálního rozpočtu. „Ten, kdo tuto ropu kupuje, financuje válečné zločiny,“ řekl. „Sledujeme každou loď naloženou ruskou ropou.“ Zatím se ovšem zdá, že se najde dost zákazníků, které s takovým obchodem nemají problém.

Zatím nevysychá

Minulý měsíc Mezinárodní energetická agentura předpověděla, že vývoz ruské ropy do dubna výrazně poklesne, jak začne platnost sankcí a další kupci se budou ruské ropě vyhýbat z opatrnosti. Tento výpadek by mohl dosáhnout 3 milionů barelů denně a mohl by vyvolat celosvětový šok v dodávkách ropy, uvedla energetická agentura.

Očekávaný pokles ruského vývoz se ovšem nedostavil. Z harmonogramu nakládky v přístavech, který získala společnost  Energy Intelligence, vyplývá, že hlavní ruské přístavy plánují v dubnu – alespoň na papíře – vyvézt téměř 2,9 milionu barelů ropy denně. To je výrazně více než v předchozím měsíci i ve stejném období loňského roku.

Dosavadní skutečný vývoz z baltských přístavů Primorsk a Ust-Luga se nadále vymyká očekáváním analytiků, kteří předpovídali značný pokles. Nakládky do 28. března vykazují vývoz ve výši 1,275 milionu barelů za den. Ačkoli obchod stále více přechází do podzemí, údaje o přepravě naznačují, že objem exportu ve čtvrtém březnovém týdnu oproti prvním třem týdnům poněkud stoupá.

Jak ovšem udává sama Energy Intelligence, informace o ruském exportu ropy „zahalila mlha“. Například ani není jasné, kdo vlastně bude pro Rusko ropné obchody zpřostředkovávat. Společnost Rosněft vyhlásila tendr na půlroční období od dubna do září, ale neoznámila vítěze (v předchozím roce stejnou práci pro Rosněft prováděly společnost Gunvor, Glencore, Vitol a Trafigura, a vše bylo oznámeno předem).

Rozpis nakládek tedy může být do jisté míry pouze „na oko“. Má demonstrovat, že Ruské nemá s embargem problém. Není ovšem jasné, zda jde o signálu skutečného stavu, nebo minimálně z části pouze zbožné přání ruských představitelů.

V každém případě Rusko v současné chvíli prodává svou ropu levněji než jiní dodavatelé. Podle údajů Energy Intelligence v některch případech prodávalo Ruskou svou ropu Ural se slevou více než 30 dolarů za barel.

Očekává se, že velká část této poptávky bude pocházet z Asie. Podle údajů skupiny Russian Tanker Tracking Group vyskočil zejména indický nákup ruské ropy za pět týdnů od začátku války na Ukrajině o více než 700 % ve srovnání s předchozími pěti týdny.

Základní trend je jasný: dodávky z Ruska do Asie vzrostly, Evropa naopak projevila snahu snížt množství nakupované ruské ropy. Ale detaily zůstavají stále nejasné. Jak uvedl v pro americký list NY Times Reid L’Anson, hlavní ekonom pro komodity ve společnosti Kpler, klíčové bude nyní sledování tankerů s ruskou ropou na moři (míněno dálkové sledování na základě veřejně dostupných údajů). Bez toho bude podle L’Ansona prakticky nemožné složit si obrázek o nové podobě ruského exportu ropy: „Bude mě velmi zajímat, do jaké míry Asie zaplní mezeru po evropských zákaznících,“ dodal.

Ani rupie nazmar?

Obecně se očekávalo, že o ruskou ropu bude nadále mít zájem Čína, se kterou poslední dekádu buduje užší vztahy v energetice. Jak jsme psali, obrat je to pozvolný: zhruba 60 procent ruského vývozu ropy směřuje do evropských zemí; podíl Číny je zhruba 20 procent. V případě zemního plynu je nepoměr ještě vyšší: Čína odebírala v roce 2020 zhruba 5 procent ruského exportu. Na Evropskou Unii a Turecko připadalo více než 70 procent celkového ruského vývozu zemního plynu.

Dalším velkým zákazníkem se ukázala být Indie, pro kterou je Rusko mimo jiné významným dodavatelem zbraní v jejím soupeřením s velmi silným čínským sousedem.

Indie nakoupila letos nezvykle velké množství ropy z Ruska, a to s výraznou slevou. Indické firmy chtějí Rusy nabízeného rabatu, ke kterému je přiměly západní sankce za invazi na Ukrajinu, dále využívat a zvažují podpis odpovídajících smluv. S odkazem na zdroje ze státní Indické ropné společnosti o tom infromvala agentura DPA. Tato firma nakoupila počátkem tohoto měsíce tři miliony barelů ropy Ural se slevou 20 až 25 dolarů za barel s dodáním v květnu.

Nejlidnatější demokracie na světě nepodporuje západní sankce proti Rusku ani neodsuzuje ruskou útočnou válku na Ukrajině.Indie je také po Spojených státech a Číně třetím největším dovozcem ropy na světě. Ruská ropa zatím tvoří jen velmi malou část indického ropného mixu. Ale to by se podle DPA mohlo změnit.

V roce 2021 Indie nakoupila od Ruska celkem 12 milionů barelů ropy. Letos jich bylo zatím kolem šesti milionů, uvedla indická tisková agentura PTI s odvoláním na informované kruhy.

Navzdory zájmu ze strany Indie se podle zdrojů indického tisku při obchodování stále vyskytují problémy. Nezodpovězené zůstávají otázky ohledně plateb, přepravních tras, které komplikují sankce, a ohledně vhodnosti ruské ropy pro indické rafinérie.

Ruská energetická zbraň v číslech

Rusko je dnes třetím největším světovým producentem ropy za Spojenými státy a Saúdskou Arábií. V lednu 2022 činila celková produkce ropy v Rusku 11,3 milionů barelů denně (mb/d). Pro srovnání, celková produkce ropy v USA činila 17,6 mb/d, zatímco v Saúdské Arábii se těžilo 12 mb/d.

Přibližně 60 % ruského vývozu ropy směřuje do zemí OECD a dalších 20 % do Číny. V listopadu, což je poslední měsíc, za který jsou k dispozici oficiální měsíční statistiky o ropě, dovezla Evropa z Ruska celkem 4,5 mb/d ropy (34 % celkového dovozu). Země OECD Asie a Oceánie dovezly v listopadu z Ruska celkem 440 tis. mb/d ropy (5 % celkového dovozu), zatímco země OECD Severní a Jižní Amerika 625 tis. mb/d (17 % celkového dovozu).

Prostřednictvím systému Družba dodává do Evropy zhruba 750 kb/d. Bezprostředně ohroženo je denní dodávky zhruba čtvrt milionu barelů ruské ropy, které putují přes Ukrajinu jeho jižní větví. Z ní jsou přímo zásobovány Maďarsko, Slovensko a Česká republika.

Největším jednotlivým odběratelem ruské ropy je Čína. V roce 2021 odebírala v průměru 1,6 mb/d ropy. Zhruba polovinu dodávaly do země ropovodní, druhá polovina putovala po moři. Rusko je rovněž významným dodavatelem ropy do Běloruska, Rumunska a Bulharska a produktů do většiny zemí bývalého Sovětského svazu včetně Ukrajiny. 

V roce 2020 bylo Rusko druhým největším producentem zemního plynu po Spojených státech. Vytěžilo zhruba 637 miliard m3. Na vývoz šla více než třetina, zhruba 240 miliard m3. Zhruba 90 procent tohoto množství šlo do Evropy, a to téměř výlučně prostřednictvím stávajících plynovodů.

Ruská vláda usiluje o to, aby se stala globálním dodavatelem zemního plynu; v roce 2020 schválila svůj nejnovější plán energetické politiky, který upřednostňuje rozvoj a diverzifikaci vývozu energie a usiluje o výrazné zvýšení investic do zkapalněného zemního plynu (LNG), zejména v arktické oblasti. Konkrétně v případě zemního plynu je cílem strategie zvýšit vývoz LNG na úroveň nad 120 miliard m3, a pak až na 300 miliard m3 v roce 2035. Zvýšení kapacity vývozu LNG by Rusku umožnilo konkurovat na exportních trzích mimo Evropu.

Závislost Evropy na dodávkách ruského plynu se v posledním desetiletí zvýšila. Spotřeba zemního plynu v regionu zůstala v tomto období celkově zhruba stejná, ale těžba klesla o třetinu a rozdíl vyrovnal zvýšený dovoz. Podíl dodávek ruského plynu zvýšil z 25 % celkové poptávky po plynu v regionu v roce 2009 na zhruba 32 % v roce 2021.

Informace: Do článku jsme doplnili podrobnosti o rozpisu nakládky v ruských přístavech.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata