24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Zachráníme ukrajinské startupy? Úspěšná startupová líheň volá o pomoc

Zničený obytný dům v ukrajinské Boroďjance (foot manhain CC BY 2.0)
Zničený obytný dům v ukrajinské Boroďjance (foot manhain CC BY 2.0)

Válka na Ukrajině zasáhla všechny sféry běžného života Ukrajinců, startupovou scénu nevyjímaje. O pomoc pro ně žádá Ukrajinský startupový fond (The Ukrainian Startup Fund) s iniciativou SaveUAStartup.

Podle tohoto fondu 37,4 % ukrajinských startupů potřebuje přesídlit, 41,1 % nemá rezervy na to, aby mohli pokračovat ve své činnosti a 99 % se neobejde bez finanční podpory. Přitom se nejedná o bezvýznamné hráče. Aktuálně se Ukrajina může pyšnit pěti jednorožci, tedy startupy, které dosáhly hodnoty jedné miliardy dolarů. Jedná se např. o cloudovou platformu GitLab nebo gramatického asistenta s umělou inteligencí Grammarly.

Pod křídly Ukrajinského startupového fondu se v současnosti také rozvíjí čtrnáct startupů, které jsou zaměřené na energetiku a ekologii. Za zmínku stojí např. Vgreen se smart vertikálními zahradami, Energy Absorbing Breakwater vyvíjející autonomní zařízení pro konverzi energie z mořských vln pro odsolování a výrobu elektřiny či PyDEN-Electrodo, kteří pracují na decentralizované energetické síti a mimo jiné provozují uhlíkově neutrální nabíjecí stanice pro elektromobily.

Ukrajinský startupový fond vznik v roce 2019 jako iniciativa ukrajinské vlády. Jeho cílem je podporovat startupový ekosystém, tak aby se prohlubovala konkurenceschopnost mladých ukrajinských technologických firem a tím i konkurenceschopnost celé ukrajinské ekonomiky. Až skončí válka a přijde čas na obnovu Ukrajiny, její ekonomika se bude potřebovat mít od čeho odrazit. Udržením ukrajinských perspektivních startupů při životě může svět pomoci celou rekonvalescenci ekonomiky urychlit.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata