29. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Bill Gates investuje do společnosti na čistou vodu

"Hydropanel" společnosti Source Global (foto Source Global)
"Hydropanel" společnosti Source Global (foto Source Global)

Miliardář Bill Gates se rozhodl investovat do projektu společnosti Source Global, která se už několik let snaží o vytvoření vody ze vzduchu a slunečního světla. Firma se společně se svými hydropanely snaží najít způsob, jak ekologickým způsobem zajistit přístup k pitné vodě v těch částech světa, kde je jí nedostatek.

Speciální panely se podařilo startupu Source Global vyvinout už v roce 2015. Za inovativním přístupem stojí ředitel společnosti Cody Friesen, který se touto problematikou zaobíral na Arizonské státní univerzitě. Tam se věnoval otázce udržitelnosti vodních zdrojů. Informovala o tom agentura CNBC.

Startup ve svém prohlášení informoval, že jeden speciální hydropanel dokáže eliminovat potřebu více než padesáti tisíc jednorázových plastových lahví během své životnosti. Tu firma odhaduje na asi patnáct let. Jeden panel prozatím zájemce vyjde na asi 2 tisíce dolarů, což je v přepočtu zhruba 46 tisíc korun.

Panel funguje na speciální technologii přijímání vodní páry ze vzduchu. Jednotlivé částice jsou díky slunečnímu teplu následně přeměněny na kapalnou vodu, jež se uvnitř panelu postupně shromažďuje. Poté dochází k uvolňování čisté a pitné vody.

Pokud se použití těchto hydropanelů v praxi rozšíří, mohou pomoci třeba na území Indie, kde až 800 tisíc tamějších vesnic čistou pitnou vodu vůbec nedisponuje. Už nyní se tyto panely používají třeba v několika afrických školách a zhruba čtyřicet hydropanelů už funguje třeba také v Keni.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata