26. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Čína letos vybuduje rekordní počet větrných a solárních elektráren

Větrné turbíny (foto richarghawley CC BY 2.0)
Větrné turbíny (foto richarghawley CC BY 2.0)

Čína chce v blízké době podniknout řadu kroků, aby snížila svou energetickou závislost na zbytku světa a zároveň aby začala více plnit stanovené klimatické cíle. Největší znečišťovatel na světě proto chce v letošním roce nechat na svém území nainstalovat rekordní počet nových solárních i větrných elektráren. Uhelné energetiky se ale prozatím vzdát neplánuje.

Podle nejnovějších informací chce Čína dokonce předběhnout své vlastní závazky, které se rozvoje obnovitelných zdrojů v oblasti energetiky týkají. V letošním roce proto má podle dosavadních odhadů přidat dalších 140 GW výkonu energie z obnovitelných zdrojů.

Pro agenturu Bloomberg to uvedl čínský výzkumný pracovník Tao Ye z tamější Národní komise pro rozvoj a reformy, který v Číně plní funkci největšího úřadu pro hospodářské plánování.

Výkon čínských solárních elektráren se má letos zvýšit o zhruba 75 GW. Od příštího roku však má být instalováno až 100 GW za rok. Čína chce těmito kroky podpořit i své výrobce solárních panelů. Spojené státy totiž před pár týdny oznámily, že zahájí šetření, zda tyto podniky neobcházejí stanovená cla.

Současná situace na Ukrajině a další otázky, které s energetickou bezpečností souvisí, však Čínu na druhé straně značně motivuje k dalším investicím i do uhelné energetiky. I proto se Čína nechce uhelných elektráren vzdát a zároveň jich plánuje ještě několik nově vybudovat.

„Těžba uhlí nebo výroba elektřiny v čínských uhelných elektrárnách si v následujících dvou letech udrží určitý růst,“ řekl pro Bloomberg Tao Ye.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata