24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Vznášející se robotické balóny by mohly pomáhat městům řešit různorodé každodenní problémy

Foto: Kmtextor/wikimedia commons / CC BY-SA 4.0
Foto: Kmtextor/wikimedia commons / CC BY-SA 4.0

Robotické balóny létající ve výšce okolo 18 kilometrů ve stratosféře mohou pomoci městům monitorovat vegetaci, elektrické vedení, silnice či zavést novou generaci navigačních systémů, uvedl server Smart Cities Dive.

Města se potýkají s širokou škálou environmentálních problémů, od řešení každodenních problémů, jako je správa výmolů a zajištění kvality vody, až po zmírňování klimatických změn. V oblasti dopravy budou nastupující technologie, jako jsou letadla VTOL (s kolmým startem a přistáním) a robotické drony, vyžadovat, aby města aktivně spravovala svůj vzdušný prostor.

Brooklynský startup Near Space Labs chce městům pomoci s orientací v těchto problémech pomocí snímků z velké výšky a s vysokým rozlišením, které shromažďuje autonomní zařízení připojené k malému meteorologickému balonu.

„Robotické zařízení zvané Swifty připevníme k balonu a další technologie robota ovládá a navádí. Robot následně pořizuje snímky planety ve velmi vysokém rozlišení z výšky 60 000 stop (18 kilometrů),“ vysvětluje ředitel startupu Rema Matevosyana.

Tyto balony by měly sloužit samospávám, tedy veřejným pracím, vodárnám, dopravním oddělením, hasičským sborům. „Vegetační porosty a elektrické vedení ve městech jsou velkým problémem. Další jsou úniky z plynovodů. Kolem poškozeného potrubí jsou často vidět velké skvrny odumřelé vegetace,“ uvádí Matevosyana.

„Aktivně se také zabýváme aplikacemi, jako je autonomní řízení a nová generace navigačních systémů. Vidíme komplexní řešení autonomního řízení, v němž byste měli aktualizované mapy a ptačí perspektivu, která by se velmi často aktualizovala. To bude vozu poskytovat informace a při jízdě může auto využívat i své vlastní senzory. Rovněž bude mít lepší základní informace,“ uvádí Matevosyana.

Zajímavou potenciální aplikací by byla organizace infrastruktury městské letecké mobility. V tak složitém ekosystému jsou potřeba informace s velmi vysokým rozlišením a často aktualizované.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata