26. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Hybrid letadla a lodě nabízí dopravu mezi pobřežními městy

Seaglider (foto: zdroj: Regent)
Seaglider (foto: zdroj: Regent)

Cestující mezi pobřežními městy by jednou mohli létat po vodě na palubě plně elektrického dopravního prostředku, který je zčásti lodí a zčásti hydroplánem. Říká se mu Seaglider a bostonský start-up Regent minulý týden na Floridě během konference CoMotion Miami představil jeho prototyp, informoval server Smart City Dive.

Vozidlo se sice podobá letadlu eVTOL, ale startuje a přistává pouze na vodě pomocí hydrofoilu, což je v podstatě podvodní křídlo, které při určité rychlosti zvedá plavidlo z vody.

„Jakmile se hydroplán vznese do vzduchu, zvedne se jen kousek nad vodní hladinu pomocí jevu, který je v letectví známý jako „přízemní efekt“. Když se klesající letadlo přiblíží k zemi nebo vodě, vzduch a tlakové deformace mezi křídly a hladinou vytvoří vztlak. Díky tomu se dopravní letadlo vznáší. Je to takový polštář vzduchu letícího nad vodní hladinou,“ řekl spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Regent Billy Thalheimer.

Seaglidery by odlétaly z přístavů a pohybovaly se po vodě, přičemž by manévrovaly kolem jiných plavidel jako loď. A jakmile by se ocitly na volném moři, vznesly by se. S kapacitou pro 12 cestujících by mohl Seaglider urazit zhruba 300 kilometrů rychlostí 180 km/h. Budoucí modely by mohly mít dolet až 800 km.

Podle Thalheimera bude příští rok hotový prototyp v plném měřítku a společnost očekává, že první komerční produkt bude k dispozici v roce 2025. „Vyvíjíme zásadně nový způsob dopravy,“ řekl. „Abychom změnili regionální mobilitu, musíme být ekologičtí, rychlí a inovativní.“

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata