26. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Jádro i obnovitelné zdroje. Macronova energetická strategie je jasná

První malý modulární reaktor by měl podle plánů Skupiny ČEZ vzniknout v blízkosti Jaderné elektrárny Temelín (na snímku) (Foto: Skupina ČEZ)
První malý modulární reaktor by měl podle plánů Skupiny ČEZ vzniknout v blízkosti Jaderné elektrárny Temelín (na snímku) (Foto: Skupina ČEZ)

Víkend rozhodl, že Emanuel Macron zůstane dalších několik let prezidentem Francie. Hlas mu dalo celkově 58,55 procent voličů a s přehledem tak porazil svou konkurentku. Během kampaně se však Macron do velké míry věnoval i energetickým tématům a slíbil, že se chce zaměřit i na obnovitelné zdroje energie. Na konci března také uvedl, že bude vystupovat pro znárodnění francouzské energetické firmy EDF.

Francie poměrně dlouhou dobu zaostává za plním svých cílů v oblasti obnovitelných zdrojů a podle odborníků za to může i slabá politická vůle. Francouzská veřejnost se totiž k zeleným politikám nestaví příliš pozitivně a politici tyto témata tak nechtějí příliš otevírat. Macron by však toto mlčení mohl v blízké době ukončit. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Macron se rozhodl v oblasti energetiky vsadit hned na několik karet. V případě elektráren na moři chce postavit 40 GW v následujících 30 letech a zaměří se i na fotovoltaických elektrárny. Rád by desetinásobně navýšil jejich instalovaný výkon do roku 2050 na 100 GW.

Macron se však chce věnovat i jaderné energetice. Má v plánu vybudovat celkem šest dalších reaktorů a zároveň nevyloučil, že bych se jejich počet mohl navýšit až o dalších osm, a to i přesto, že Francie v minulosti počítala s odklonem od jaderné energie.

Znovuzvolený francouzský prezident opakovaně také řekl, že v případě obhájení funkce bude usilovat o znárodnění energetické společnosti EDF. Slibuje si od toho, že Francie díky tomu bude financovat a kontrolovat potřebné expanzivní kroky v oblasti své jaderné politiky.  

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata