29. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Snížení závislosti na ruském plynu bude vyžadovat značné úsilí, zní z Německa

Spalování přebytečného zemního plynu (foto Andrew, CC BY 2.0)
Spalování přebytečného zemního plynu (foto Andrew, CC BY 2.0)

Válka na Ukrajině přinesla po celé Evropské unii obrovské změny v oblasti energetiky. Jednotlivé země přichází s úplně novými koncepty, jak současnou krizi a budoucí rizika řešit. Řadí se k nim i Německo. Tamější ministr hospodářství Robert Habeck v této souvislosti uvedl, že snížení závislosti na ruském plynu až na deset procent v příštích dvou letech si vyžádá ze strany Německa obrovské úsilí.

Habeck před několika dny řekl, že kvůli aktuální geopolitické situaci musí Německo zrychlit svůj přechod na obnovitelné zdroje energie, jako třeba i oblast vodíkového hospodářství. Německý vicekancléř ale zároveň ujistil, že Německo na nové energetické koncepci i celkových změnách v této oblasti usilovně pracuje. Informoval o tom server Montel.

Německý ministr také uvedl, že se zemi už částečně podařilo svou závislost na Rusku snížit. V případě dodávek zemního plynu až o dvacet procent. Do konce letošního roku by pak mělo být toto snížení ještě dramatičtější, a to až na celkových třicet procent.

„Rychlý energetický přechod je tím nejlepším způsobem, jak v budoucnu dosáhnout cenově dostupných, nezávislých a zabezpečených energetických dodávek,“ uvedl v nědeli Robert Habeck.

Do budoucna chce Německo více stavět také na zkapalněném zemním plynu, jehož dovoz chce tato země do roku 2024 zvýšit na až 33 miliard metrů krychlových za rok. V této souvislosti proto Německo plánuje třeba i výstavbu dalších LNG terminálů, které takové změny v oblasti německé energetické politiky umožní.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata