25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Splní Evropa klimatické cíle? Studie varuje před nedostatkem důležitých kovů

Cinvaldit z Cínovce, tedy surovina s obsahem lithia
Cinvaldit z Cínovce, tedy surovina s obsahem lithia (kredit: Marie Čcheidzeová / CC 4.0)

Nová studie belgické vysoké školy Katholieke Universiteit Leuven varuje, že Evropa bude v budoucnu bojovat s obrovským nedostatkem důležitých surovin pro dosažení cílů v oblasti čisté energie. Výzkumníci upozorňují, že Evropu může v dohledné době trápit nedostatek kovů, které jsou potřebné pro výrobu baterií, větrných turbín nebo třeba solárních panelů.

Belgický výzkum tak upozorňuje, že snižování závislosti Evropské unie na fosilních palivech z oblasti mimoevropských zemí může být velmi obtížné. Zároveň hrozí, že se státům EU nepodaří splnit cíle pro snižování emisí skleníkových plynů. Informoval o tom deník Financial Times.

„Panuje velké riziko, že v souvislosti s aktuálním geopolitickým vývojem nebude mít Evropa dostatek kovů pro plnění svých klimatických cílů,“ uvedl pro FT Mikael Staffas, který je prezidentem společnosti Eurometaux, na jejíž popud celá belgická studie vznikla.

Studie došla třeba k tomu, že Evropa bude v dohledné době potřebovat až pětatřicetkrát víc lithia než nyní. Vědci zároveň čekají mnohem vyšší poptávku po mědi a niklu, která by vzhledem k současnému stavu mohla vzrůst až stonásobně.

Možností však Evropa do budoucna moc nemá. Nabízí se otevření zcela nových dolů nebo otázka spolufinancování nových projektů v oblasti těžby mimo Evropu a následné uzavírání dlouhodobých strategických partnerství.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata