25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Změna klimatu ohrožuje lidská práva, rozhodli Filipínci. Odpovědnost nesou firmy

Rafinerie (foto Chris LeBoutillier, Unspash)
Rafinerie (foto Chris LeBoutillier, Unspash)

Podle Filipínské komise pro lidská práva existují právní důvody k tomu, aby za dopady změny klimatu nesly odpovědnost korporace, které jsou označované jako „carbon major“. Ty podle této komise vědomě přispěly k základním příčinám změny klimatu a tím porušily lidská práva Filipínců.

Na základě čtyřletého vyšetřování Filipínská komise pro lidská práva identifikovala 47 fosilních společností, které se na celosvětových emisích podílí z 21,4 %. Mezi ně řadí např. Schell, Chevron či BP. Toto vyšetřování bylo spuštěno na základě petice, kterou podali obyvatelé Filipín po ničivém tajfunu v roce 2015. Obviněné společnosti však usnesení komise zpochybňují, jelikož je podle nich mimo její mandát. Nemůže totiž vést trestní stíhání ani podávat žaloby, protože podle filipínské ústavy není vyšetřovacím orgánem.

Na druhou stranu, podle Tonyho La Viña, právníka zabývajícího se životním prostředím, ačkoliv „není stanovisko komise právně závazné a v nejlepším případě má pouze morální a politický význam, může vést k dalším krokům, které by mohly mít právní důsledky“. Zároveň se podle něho jedná o precedent, na základě kterého by mohly postupovat i jiné rozvojové země.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata