27. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Evropa dál investuje do větrných elektráren

Větrné elektrárny v Kalifornii
Větrné elektrárny v Kalifornii

Investice do nových větrných elektráren na území Evropy stouply v uplynulém roce až na úroveň 41 miliard euro, což je v přepočtu zhruba jeden bilion korun. V porovnání s rokem 2020 se však tato suma o jedenáct procentní snížila. Na druhou stranu se však navýšil nově instalovaný výkon.

Zpráva portálu WindEurope také uvádí, že značná většina instalovaného výkonu byla vybudována na souši, což je mimochodem také příčina, proč vedly nižší investice k vyššímu výkonu. Země v rámci celé Evropy investovaly do větrných elektráren relativně rovnoměrně a hned jedenáct států vložilo do tohoto odvětví energetiky až jednu miliardu euro, což je zhruba 25 miliard korun.

Největší investice v absolutních číslech vydala v uplynulém roce Velká Británie. Kromě Spojeného Království ale značné finanční prostředky tímto směrem vydalo také Německo, Finsko, Španělsko nebo i Švédsko.

I přestože se investice do větrných elektráren v loňském roce vyšplhaly až na 41 miliard euro, nejedná se vzhledem k potřebám evropských ekonomik o vklad dostatečný. Aby se starému kontinentu povedlo splnit avizované klimatické cíle, je podle deníku WindEurope potřeba instalovaný výkon větrných elektráren ještě navýšit, a to ze současných 190 GW až na 480 GW.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata