26. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Obnovitelné zdroje elektřiny pokryjí polovinu německé spotřeby

Obnovitelné zdroje (foto: Bundesministerium für Wirtschaft und Energie, volné dílo)
Obnovitelné zdroje (foto: Bundesministerium für Wirtschaft und Energie, volné dílo)

Už polovina celkové spotřeby elektřiny pochází na území Německa z obnovitelných zdrojů energie. Ukazují to data za první čtvrtletní letošního roku. V porovnání s totožným obdobím roku 2021 šlo o devítiprocentní nárůst a podle odhadů budou tyto hodnoty v nejbližší době dál stoupat, a to třeba i kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Od počátku ledna do konce letošního března byly německé obnovitelné zdroje odpovědné za zhruba 73,1 TWh elektřiny. V únoru to bylo kvůli větrnému počasí dokonce 62 procent. Únor i březen ale byly oproti tomu z tohoto pohledu odpovědné za méně než padesát procent spotřeby.

Podpora obnovitelných zdrojů má v Německu vést ke snížení závislosti na dovozu fosilních paliv, a to hlavně z území Ruska. Kromě masivního rozvoje obnovitelných zdrojů k tomu má přispět i navýšení importu zkapalněného zemního plynu.

Podle dosavadních plánů se má podíl OZE na hrubé spotřebě elektřiny pohybovat v roce 2030 okolo osmdesáti procent. K tomu však bude Německo potřebovat i další výstavbu nových solárních a větrných elektráren, což potvrzují i evropští odborníci.

Řadí se k nim i vedoucí německá obchodní organizace pro energetický a vodní průmysl Kerstin Andreaeová. Ta považuje nárůst podílu OZE v Německu za pozitivní, expanze ale nesmí v blízkých letech zpomalovat.

„Aby se Německo mohlo stát nezávislou zemí na dovozu energie z území Ruska, je potřeba naopak ještě větší podpora OZE. Celkový proces kolem obnovitelných zdrojů by se měl ještě urychlit,“ uvedla.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata