24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Bludný Holanďan 21. století. V Japonsku vyzkoušeli loď bez posádky

Foto: Bernard Spragg/Flickr (CC0 1.0)
Foto: Bernard Spragg/Flickr (CC0 1.0)

„První“ autonomní nákladní loď na světě úspěšně absolvovala téměř 500 mil dlouhou plavbu v přeplněných vodách Tokijského zálivu, přičemž 99 % cesty absolvovala bez lidského zásahu, uvedl server Electrek.

Tuto čtyřicetihodinovou plavbu absolvovala nákladní loď Suzaku, kterou ovládala umělá inteligence s názvem Orca. Díky jejímu pokročilému softwaru proplula tato 749 tun vážící nákladní loď Tokijským zálivem, jedněmi z nejzatíženějších vod na světě, a bezpečně doplula do přístavu Tsumatsusaka v zálivu Ise.

Během cesty samostatně předešla stovce možných kolizí a na otevřeném moři se bez lidského zásahu vyhnula přibližně čtyřem až pěti stům jiných plavidel.

Za technologií autonomního řízení stojí izraelská společnost Orca AI, která primárně vyvíjí bezpečnostní softwary určené speciálně pro námořní plavidla. Hlavním cílem této společnosti je propojit lodě na moři s pobřežím pomocí nepřetržitých informací a tím lodním společnostem zajistit bezpečnou přepravu jejich nákladu. Zároveň poskytuje technologii, díky které se autonomní nákladní lodě stanou brzy realitou.

„První komerční autonomní plavba na světě je významným milníkem na této cestě rozvoje autonomních schopností komerčních lodí,“ uvádí spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Orca AI Yarden Gross. „Očekáváme, že velké lodní společnosti budou implementovat pokročilé technologie umělé inteligence a počítačového vidění, aby zhmotnily tuto vizi autonomní lodní dopravy,“ dodává Gross.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata