25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Pomocí fotosyntézy lze nabíjet elektroniku, zjistili v Cambridge

Fotosyntetické zařízení (foto University of Cambridge)
Fotosyntetické zařízení (foto University of Cambridge)

Spolehlivý a obnovitelný, takový by měl být nový způsob nabíjení elektroniky, který vyvinuli vědci z Cambridge. Je založený na fotosyntéze řas, konkrétně využívá netoxické sinice zvané synechocytis, které přirozeně získávají energii ze slunce a pomocí fotosyntézy lze díky tomu nabíjet elektronická zařízení.

Vědci tento systém použili k nepřetržitému napájení počítače po dobu jednoho roku. Systém s řasami má velikost přibližně jako baterie AA, je vyrobený z běžných, levných a z velké části recyklovatelných materiálů. Elektrický proud generovaný fotosyntézou interaguje s hliníkovou elektrodou, která slouží k napájení mikroprocesoru. Může být snadno replikován a je schopen napájet velké množství malých zařízení jako součást internetu věcí.

Internet věcí je rozsáhlá a stále s rozrůstající síť elektronických zařízení, která shromažďují data v reálném čase prostřednictvím internetu. Každé spotřebovává malé množství energie, právě proto je napájení pomocí fotosyntézy pro tento účel vhodné. Fotosyntetické zařízení je schopno dodávat konstantní proud a zároveň jeho výhodou je, že se nevybíjí tak jako baterie, protože jako zdroj energie neustále využívá světlo. Může však fungovat i potmě, protože řasy si pomocí světla tvoří potravu, kterou spotřebovávají i pokud zrovna nejsou na světle, proto i v tuto dobu produkují elektrickou energii.

Podle vědců by napájení pomocí fotosyntézy mohlo být řešením pro potíže s napájením rostoucího množství zařízení, která jsou součástí internetu věcí, jelikož v současnosti jsou pro tento účel využívány lithium-ion baterie, ovšem světová produkce lithia je nedostatečná. Druhou současnou alternativou jsou fotovoltaická zařízení, ovšem ta zase využívají materiály s negativním dopadem na životní prostředí.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata