24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Renault představil nový model poháněný elektřinou a vodíkem

Renault Scenic Vision (Foto: Renault)
Renault Scenic Vision (Foto: Renault)

Francouzská automobilka Renault odhalila koncept nového modelu crossoveru Scenic Vision, který se nepodobá žádnému staršímu Scenicu jak z hlediska stylu karoserie, tak především zdrojem pohonu, který kombinuje elektrickou energii a vodík, uvedl server Inside EVs.

Elektromotor o výkonu 215 koní umístěný vpředu je převzat z nového modelu Megane E-Tech, stejně jako akumulátor o kapacitě 40 kWh (menší ze dvou dostupných pro Megane EV). Akumulátor je pouze malý, protože tento vůz má také palubní zdroj energie v podobě vodíkového palivového článku o výkonu 16 kW.

Společnost Renault tento nový hybridní systém označuje jako H2-Tech a uvádí, že s ním vozidlo dosáhne dvojnásobného dojezdu při stejné velikosti akumulátorů. Takový přístup, kdy je k dispozici jak velká baterie, tak palivový článek, nebyl dosud vyzkoušen, ale automobilka je zřejmě přesvědčena, že má tento nový typ hybridu budoucnost.

Dalšími novinkami jsou nezvyklé materiály použité k výrobě auta – vodíková nádrž je vyrobená z uhlíkových vláken a recyklovaného papírového odpadu a podlaha vozidla pak z plastových odpadů, jako jsou láhve od mléka nebo plastové trubky. Třicet procent vozidla je vyrobeno z plastů z biosurovin (vyrobených z obnovitelných zdrojů, nikoli z ropy nebo plynu) a až 95 procent tohoto modelu je podle společnosti Renault recyklovatelných.

Sériová verze tohoto vozu dorazí na trh v roce 2024, kdy se již nebude prodávat ani jeden ze současných modelů Scenic. Tento nový model Scenic Vision s hybridním pohonem H2-Tech ale bude nejprve nabízen jen v omezeném počtu pro konkrétní zájemce.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata