27. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Dánsko čeká na největší elektrolyzér světa. Do provozu by měl jít v roce 2025

Vodíkový článek od společnosti Toyota (foto Toyota)
Vodíkový článek od společnosti Toyota (foto Toyota)

Největší elektrolyzér na světě budou mít už za několik málo let v Dánsku, a to v blízkosti města Esbjerg na jihozápadě země. Výrobní kapacita této jednotky by se měla pohybovat okolo 100 tisíc tun zeleného vodíku za rok a dodavatelem této technologie bude americká firma Plug Power. Využívat se má hlavně elektřina z větrných parků, které jsou v této oblasti umístěny hlavně v Severním moři.

Dánska vláda svůj závěr ohledně výrobny zeleného vodíku na svém území představila už v loňském roce. Dlouhodobě chce v tomto ohledu spolupracovat s švýcarskou firmou H2 Energy, která si jako dodavatele vybrala společnost Plug Power. Informoval o tom portál GlobeNewswire.

„Zelený vodík je podle nás budoucnost. Podnikli jsme proto do něj velké investice. Šlo třeba o výstavbu naší gigafactory na výrobu elektrolyzérů,“ uvedl Andy Marsh, který ve společnosti Plug Power zaujímá funkci CEO s tím, že dánský elektrolyzér bude zkonstruován v americkém státě New York.

Žádná ze stran prozatím učiněnou dohodu veřejně nekomentovala. Technologie by se ale měla do Dánska dostat nejpozději v roce 2024 a do provozu by měla jít už následující rok.

Vyrobený vodík by se následně mohl využívat v sektoru dopravy nebo energetiky. Země si od něj také slibuje, že by mohl přispět k zajištění energetické nezávislosti na ruských fosilních palivech.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata