29. 03. 2024
|
emovio.cz logo

V Dánsku se rodí největší továrna na výrobu elektrolyzérů

Výroba vodíku v areálu společnosti BASF (Kredit: BASF)
Výroba vodíku v areálu společnosti BASF (Kredit: BASF)

Firma Topsoe, která má sídlo v Dánsku, plánuje výstavbu největší továrny na výrobu elektrolyzérů v Evropě. Strojírenská společnost chce přispět k výrobě přístrojů, které jsou v dnešní době velmi důležitým nástrojem k přechodu na čistou energii. Díky nim se totiž vyrábí ekologický vodík.

Dánský provoz by měl být zahájen už v roce 2024, jak informovala agentura Reuters s odvoláním na generálního ředitele společnosti Roelanda Baana. Výstavba továrny má stát zhruba dvě miliardy dánských korun, což je v přepočtu asi 6,6 miliardy korun.

Roeland Baan agentuře Reuters také uvedl, že jeho firma Topsea chce i díky tomuto kroku ukončit evropskou závislost na fosilních palivech z Ruska. K tomu bude ale mimo jiné potřeba, aby se do roku 2030 napříč Evropskou unií vyrábělo zhruba deset milionů tun vodíku z obnovitelných zdrojů.

Podle Baana k tomu mohou dobře posloužit elektrolyzéry s kapacitou 100 gigawattů. Zároveň ale bude podle něj potřeba, aby s dosažením těchto cílů vypomohly i solární a větrné zdroje energie.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata